03.11.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Kritik af amerikansk terrorpakke

Politi får næsten frie hænder til overvågning af både lovlydige og kriminelle

Menneskerets-organisationer vil nidkært overvåge, hvordan USA's nye terrorlove bliver praktiseret lokalt.

Det lover flere organisationer som eksempelvis ACLU og National Security Studies.

De har også ført an i kritikken af lovpakken, som Bush har fået vedtaget på rekordtid.

Anti-terrorpakken giver det amerikanske forbundspoliti, FBI vide beføjelser til at over den amerikanske befolkning - både de lovlydige og de kriminelle, påpeger organisationer.

I forvejen har FBI næsten ubegrænset adgang til at aflytte telefoner og overvåge mistænktes brug af internettet, skriver ACLU.

I løbet af de seneste ti år har domstolene kun givet afslag på tre anmodninger om tilladelse til overvågning, fra både føderale og statslige myndigheder.

Udover at FBI og efterretningstjenester kan overvåge brugen af internettet, hvilke hjemmesider der bliver brug af den enkelte, har de stort set fået frie hænder når det gælder at kontrollere telefonnettet.

Under den gamle lovgivning skulle myndighederne dokumentere at en aflytning var relevant for en sags efterforskning.

Med den nye lov, som Præsident Bush skrev under sidste fredag, får myndighederne nu lov til at gennemføre landsomfattende overvågning af telenet og internet.

En dommer udsteder så at sige en tom blanket med navnet på den der skal overvåges. Siden er det op til politi og efterretningstjenester at udfylde hvor der skal spioneres i hele landet.

Det indebærer, at en dommer ikke længere kan kontrollere om politiet holder sig indenfor den tilladelse, de har fået, påpeger ACLU.

Organisationen mener endvidere, at det er i strid med den amerikanske forfatnings artikel om beskyttelsen af privatlivets fred.

Endelig peger ACLU på at FBI nu får mulighed for at registrere telefonsamtaler uden en dommerkendelse, når det gælder nationens sikkerhed og computer-kriminalitet.

/mj

 

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder