02.11.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Tyrkiet går i krig

Tyrkiske og amerikanske soldater har før arbejdet sammen nær Afghanistan

Tyrkiet vedtog i går på et ekstra-ordinært møde i parlamentet direkte at deltage aktivt i USA´s krig mod Afghanistan.

Ifølge det britiskeBBC sender Tyrkiet omkring 90 special-tropper, der skal samarbejde med den Nordlige Alliance. USA har i forvejen mellem 15 og 20 soldater hos den Nordlige Alliance inde i Afghanistan.

Tyrkiet har allerede stillet sit luftrum og baser til rådighed for USA, og Incirlik-basen bliver regelmæssigt brugt til de langtrækkende optanknings-fly.

De tyrkiske soldater skal arbejde tæt sammen med den Nordlige Alliance, der forbereder et angreb på Kabul. Ifølge en udtalelse fra regeringen skal de tyrkiske tropper udføre en lang række militære opgaver.

Det drejer sig om "overvågning, kæmpe mod terrorister, hjælpe den Nordlige Alliance, støtte humanitære missioner, beskytte uskyldige mennesker og hjælpe med at evakuere civile, hvor det er nødvendigt".

Tyrkiet har gennem længere tid støttet dele af den afghanske opposition til Taliban-styret. Det drejer sig ført og fremmest om general Rashid Dostum og hans private hær.

Rashid Dostum har først for nyligt tilsluttet sig den Nordlige Alliance, som han i dag står i spidsen for. I maj 1997 smed Taliban hans hær ud af Mazar-i-Sharif, og han selv søgte asyl i Tyrkiet indtil oktober 1997.

I september sidste år bekæmpede Usbekistan og general Dostum i fællesskab en mindre invasion af Usbekistan. Det var Taliban-militsens allierede, Islamic Movement of Uzbekistan, der stod bag. Den gang tilbød Tyrkiet at gå ind i krigen på Usbekistans og Dostums side.

/rtj

 

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder