02.11.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Skærper kontrol med medierne

USA og Storbritannien forsøger at genvinde førertrøjen i mediekrigen - CNN fører an

USA og Storbritannien strammer op på deres kontrol over medierne. De stadigt flere medierapporter om voksende civile tab bekymrer krigsherrerne.

I det Hvide Hus og i Tony Blairs hjem i Downing Street er der nu oprettet mediecentre, der har åbnet døgnet rundt.

De skal fodre medierne med de "rigtige" nyheder og modarbejde de skadelige nyheder, der flyder fra Talibanstyret om civile ofre. Det skal sikre en fortsat opbakning til krigen mod Afghanistan - ikke mindst i de arabiske lande.

Om få dage åbner endnu et center i den pakistanske hovedstad Islamabad. Personalet bliver militære-, diplomatiske- og såkaldte kommunikationseksperter.

De skal ifølge det amerikanske dagblad  Washington Post sætte dagsordenen i medierne. De skal også rette op på, at USA og Storbritannien på det seneste er sakket bagud i forhold til kampen om opinionen.

Det gælder både i Vesten, i Pakistan og de arabiske lande. Det erkender den amerikanske udenrigsminister Colin Powell, da han vidnede i Senatet.

"Vi har problemer med de arabiske gader... i forhold til at give dem en bedre forståelse af, hvad vi er prøver at gøre, sagde Colin Powell.

Initiativet til en mere offensiv kontrol af hvad der slipper ud i medierne kommer fra Tony Blair, der i sidste uge sendte sin mediestrateg, Alastair Campbell til USA, til møde med Bush's rådgiver Karen Hughes.

Dertil kommer, at det amerikanske udenrigsministerium i næste uge har planlagt at bombardere internettet med såkaldte informationer og udtalelser fra religiøse ledere indenfor islam på 12 forskellige sprog.

Tilsvarende vil USA's ambassader distribuere rapporter med den amerikanske version af nyhederne til lokal journalister. Når hele mediemøllen kører på fulde omdrejninger fra de tre krigs-studier, vil USA og Storbritannien forsøge at sætte sig på nyhedsstrømmen fra morgen til aften.

Begyndende i Islamabad, hvorefter London tager over for at slutte i Washington. Det vil være tids nok til, at nyhederne fra Washington kan nå til Mellemøsten via regionens morgenaviser.

Den amerikanske tv-station CNN har opfanget Blairs og Bush' vanskeligheder.

CNN's leder Walter Isaacson har udstedt en ordre til stationens internationale korrespondenter, skriver Washington Post.

Her forklarer chefen, at det "synes perverst at fokusere for meget på tabene eller lidelserne i Afghanistan" al den stund at Taliban-styret huser terrorister, der har myrdet næsten 5000 amerikanere.

"I må aldrig glemme at sætte nyhederne, især om de lidende civile afghanere, ind den rette sammenhæng, nemlig angrebet den 11. september", lyder beskeden fra CNN's ledelse.

/ mj

 

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder