01.11.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

USA krænker regler for krig

1.000 Røde Kors arbejdere er bange og har ingenting at dele ud, ovenpå USA bombardement af nødhjælpslagre

De afghanske flygtninge står i en desperat situation, efter at USA to gange har bombet det samme Røde Kors nødhjælpslagre i Kabul.

Tilsyneladende kom ingen til skade under selve angrebet. Men bomberne får store konsekvenser for de tusindvis af uskyldige afghanere, der er dybt afhængige af nødhjælpen.

- Allerede i dag dør afghanere af sult og sygdomme de ikke kan få hjælp til at behandle, fastslår Henrik Kaltoft overfor Dagbladet Arbejderen. Han er informationsmedarbejder i Røde Kors.

Siden USA begyndte at bombe Afghanistan, den 8. oktober er kun seks nødhjælpskonvojer sluppet igennem Pakistans grænse, der åbnes og lukkes konstant.

- Det er utrolig svært at få nødhjælp ind i Afghanistan. Derfor er hvér en nødhjælpspakke, som vi kan få ind, livsvigtig. Desto mere frustrerende er det, at den nødhjælp vi har fået ind, går op i røg, forklarer Henrik Kaltoft.

Den sparsomme nødhjælp, der gik op i røg, bestod af tæpper og mad. Hjælpen skulle have kommet 55.000 handicappede afghanere til gode. Men USA's bomber kom dem i forvejen.

Nu appellerer Røde Kors, USA om at overholde de internationale regler for krig, som er beskrevet i Geneve-konventionen, som Røde Kors tog initiativ til.

- Civile mål, herunder personer og bygninger, må selvfølgelig aldrig blive mål for bomber. For at vi kan arbejde, må krigens parter respektere de grundlæggende regler for krigsførelse.

De cirka 1000 lokale Røde Kors nødhjælpsarbejdere er bange. Desuden er det svært for dem, at fortsætte arbejdet, når der ikke er noget mad og medicin at dele ud.

Efter USA's første bombaredement af nødhjælpslageret i Kabul, fik det amerikanske militær præcist at vide, hvor lageret lå.

Røde Kors ville for alt i verden undgå en lignende katatstrofe igen. En uge efter bombede USA samme nødlagre igen - på trods af informationerne. På trods af, at lagrene var klart afmærket et store røde kors på tre gange tre meter på hvid baggrund på taget af hver bygning.

/mogo

 

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder