01.11.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

USA internerer 1000

Menneskeretsorganisationer anklager Bush-administrationen

De amerikanske myndigheder har i hemmelighed interneret godt 1000 mennesker med arabisk baggrund siden terrorangrebet den 11. september.

De internerede stammer blandt andet fra Pakistan, Sudan, Yemen, Saudi Arabien, Kuwait, Egypten og De Forenede Arabiske Emirater.  

Menneskerets-organisationer og borgerrettighedsgrupper forsøgte fredag i sidste uge at få oplysninger om de tilbageholdte.

De havde håbet, at et møde med FBI's direktør Robert Mueller ville give resultat, fordi det er forbundspolitiet der har ansvaret for interneringen.

Men de blev slemt skuffede. FBI vil hverken opgive navne, årsager til internering eller hvor de 1017 mennesker bliver holdt indespærret.

 - Vi er dybt skuffede over regeringens afvisning af at give oplysninger, der vil forsikre den amerikanske offentlighed om, at disse afgørende undersøgelser bliver udført i overenstemmelse med de grundlæggende rettigheder, som loven garanterer.

Det siger Gregory Nojeim fra borgerretsgruppen American Civil Liberties Union, ACLU.

De utilfredse organisationer går nu rettens vej for at tvinge myndighederne til at offentliggøre en liste over, hvem der er interneret, hvorfor og hvor.

Blandt grupperne er ACLU, Center for National Security Studies og arbiske og muslimske organisationer.

Ifølge Mindy Tucker fra justitsministeriet er de hemmelige fanger inddelt i tre kategorier.

En gruppe er anholdt på grundlag af bevismateriale i forbindelse med terrorangrebet.

180 mennesker har overtrådt på immigrationslovene og resten er tiltalt for andre brud på loven, der ikke har tilknytning til den 11. september, skriver det norske dagblad Klassekampen.

Tucker hævder endvidere, at alle, der er mistænkt for brud på immigrationslovene, har en eller anden tilknytning til terror-organisationer eller har informationer om sådanne organsationer.

Amnesty International følger situationen nøje. Organisationen oplyser til det britiske dagblad Financial Times, at mange af de anholdte ikke har fået hjælp fra en advokat. Men det afviser Mindy Tucker.

/mj

 

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder