31.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Danske officerer til USA

SF: De skal bare over at kigge på - Nyrup: Intet ligger fast om opgaverne

Efter tre ugers intensiv bomberegn har USA ikke kunnet demonstrere den mindste militære sejr i Afghanistan.

Heller ikke når det gælder kampen om befolkningens opbakning har USA vist succes. Tvært imod vokser kritikken af krigen i takt med de at civile ofre stiger.

Alligevel har et stort flertal sagt ja til at drage Danmark endnu længere ind i krigens malmstrøm.

I går vedtog samtlige partier udenom Enhedslisten at sende omkring en håndfuld danske officerer til det amerikanske krigs-hovedkvarter, på invitation fra USA.

Beslutningen blev truffet på et ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn tirsdag formiddag. Nævnet blev indkaldt i al hast mandag aften, og om få dage bliver officererne sendt af sted.

Men ingen aner tilsyneladende hvad de danske officerer skal foretage sig i det operationelle hovedkvarter for krigen mod Afghanistan, den såkaldte Varig Fred-kampagne.

Alligevel hævder SF's formand at sagen er helt ukontroversielt. Desuden er det meget fornuftigt, at Danmark på den måde vil få informationer på første hånd om krigen, hævder Holger K. Nielsen.

- Det er helt, helt ukontroversielt. De skal ikke deltage i nogen beslutninger - de skal bare over at høre på, siger Holger K. ifølge nyhedsbureauet Ritzau.

Modsat siger Poul Nyrup Rasmussen, at der ikke ligger fast om officererne skal arbejde på lige fod med amerikanerne eller om de bare skal være praktikanter.

Statsministeren benyttede optrapningen af den danske deltagelse i krigen til at beklage de civile ofre. Nyrup ville imidlertid hverken be- eller afkræfte pressens rapporter om antallet af "fejlbomber" fra amerikanske fly.

Enhedslisten frygter beslutningen betyder, at Danmark kan få et direkte medansvar for USA's og Storbritanniens krig.

Udstationeringen af officererne er et helt forkert signal i en situation hvor de civile tab stiger.

- Danmark bør ikke deltage i USA's centrale, militære kommando og dermed få et direkte medansvar for de beslutninger, de amerikanske generaler træffer, siger Keld Albrechtsen.

/mj

   

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder