31.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

USA skjuler militær fadæse

USA´s hidtil største indsats af landtropper i Afghanistan var tæt på en katastrofe

Under et kommando-angreb i Afghanistan den 19. oktober styrtede en amerikansk helikopter ned i Pakistan. To amerikanske soldater omkom.

Dagen efter, lørdag den 20. oktober, blev to andre helikoptere sendt ud til vraget for at samle det op. På vej tilbage blev de beskudt så kraftigt, at de blev nødt til at flygte.

USA's krigsministerium, Pentagon vil ikke oplyse, hvem der beskød de amerikanske helikoptere i Pakistan, eller hvor langt fra den afghanske grænse, skyderiet foregik.

Taliban-militsens tv-billeder af vragdele fra helikopteren inde i selve Afghanistan, og deres påstand om at have skudt helikopteren ned, er afvist som propaganda.

Pentagon har fremhævet angrebet som succesfuldt, men har ikke fulgt den såkaldte succes op med lignende angreb.

Nu er det kommet frem, at det amerikanske kommando-raid blev mødt med meget stærk modstand, og nær var endt i en katastrofe. Det udtaler anonyme kilder i Pentagon til den britiske avis Independent. De amerikanske rangers blev tvunget til at trække sig ud under beskydning.

Vragdelene i Afghanistan stammer fra en Chinook transport-helikopter. Den helikopter, der styrtede ned i Pakistan var en Blackhawk kamphelikopter.

Chinook-helikopteren blev sat ind i Kandahar for at trække de betrængte rangers ud. På grund af skyderierne kunne den ikke manøvrere ordentligt, og landingsstellet blev revet af, beretter Independent.

Blackhawk-helikopter styrtede ned i Pakistan i forbindelse med angrebet. Ifølge Pentagon udførte den en ikke nærmere defineret støtte-opgave inde fra Pakistan.

Pentagon overvejer nu at etablere en base i selve Afghanistan med 600 soldater, skriver avisen  USA Today.

Desuden bad USA i mandags om flere baser tæt ved Afghanistan, oplyser det britiske tv-selskab BBC. USA bruger allerede tre baser i Pakistan, men landets militærdiktatur nægter USA at bruge dem til angreb på Afghanistan.

Alligevel kan den amerikanske krigsminister Donald Rumsfeld oplyse, at mellem fire og ti landbaserede taktiske fly dagligt angriber Afghanistan.

/rtj

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder