30.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

CIA-agent henrettet

CIA sender fortsat spioner og agenter ind i Afghanistan

Henrettelsen af den afghanske eksil-leder Abdul Haq i fredags var et stort nederlag for USA´s planer for et nyt styre, der er venlig stemt overfor Vesten.

Abdul Haq blev fanget af Taliban-militsen i Logar-provinsen Afghanistan og henrettet som spion.

Henrettelsen af Abdul Haq har medført, at en række afghanere i eksil har aflyst et planlagt møde, der skulle have været afholdt i Tyrkiet. Mødet havde samling af oppositionen på dagsordenen, og var støttet af USA.

Abdul Haq var udset til at spille en nøglerolle i at skabe en slags sydlig pendant til den Nordlige Alliance. Han blev sendt til Afghanistan for at overtale lokale Taliban-ledere til at skifte side, oplyser blandt andet det britiske BBC.

Abdul Haq var i 1980´erne en af lederne af en gruppe mujahedinere, der med støtte af USA kæmpede mod den sovjetiske invasion. Han har de sidste to år arbejdet blandt eksil-afghanere i Pakistan for at styrte Taliban.

Han var imidlertid også i opposition til den Nordlige Alliance, der bekæmper Taliban i dag. USA støttede ham med penge og anden hjælp, men ikke direkte militært.

Haqs mission var tilsyneladende kommet i stand i samarbejde med CIA. I hvert fald forsøgte den amerikanske efterretningstjeneste forgæves at undsætte ham.

Abdul Haq havde fået en satellittelefon med forbindelse til de amerikanske styrker, der bomber Afghanistan. Da han blev opdaget, ringede han efter hjælp.

USA har indrømmet, at de sendte et ubemandet predator-spionfly, der var udrustet med antitank-missiler, til hjælp. Den slags fly bliver styret af CIA, oplyser USA's krigsminister Donald Rumsfeld

Rumsfeld, sagde at de styrker der hjalp Abdul Haq, ikke var del af USA´s militær. Tidligere havde han på CNN afvist at have hjulpet Abdul Haq.

I stedet er en anden tidligere mujahedin-leder, Hamid Qarzai nu taget ind i Afghanistan for at skabe den sydlige alliance, oplyser den pakistanske avis The Dawn. Det vides ikke, om han bliver støttet af USA.

Hamid Qarzai støtter en regering under den afsatte konge Zahir Shah. Det samme gjorde Abdul Haq.

I følge en talsmand for Taliban-styret, Abdul Hanan Himat, leder militsen nu efter en amerikaner ved navn Jamber Jihi, der angiveligt var sammen med Abdul Haq.

Sideløbende har Taliban angiveligt arresteret en anden CIA-agent, Mazhar Ayub, da han krydsede grænsen fra Pakistan, skriver det iranske nyhedsbureau IRNA.

/rtj

 

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder