30.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Japans regering på krigskurs

Japan bryder 60 års principper for at gå med i USA´s krig

Det japanske overhus har godkendt en kontroversiel lov.

Loven tillader at Japan for første gang siden Anden Verdenskrig kan sende militære styrker i aktion udenfor landets grænser.

Den japanske grundlov forbyder ellers landet at have et militær. Grundloven blev skrevet af den amerikanske besættelsesmagt, og forbyder Japan at have væbnede styrker til lands, til vands og i luften.

Japan har lov til at have såkaldte Selvforsvars-styrker, men de må ikke operere uden for landets grænser.

Alligevel er selvforsvars-styrkerne vokset til en betragtelig militær magt gennem de seneste 20 år.

Japan og Taiwan er nogle af de lande i det sydøstlige Asien, der køber flest våben. Landet har også en betragtelig våbenindustri.

Umiddelbart efter terrorangrebet den 11. september, forsøgte højrefløjen i det japanske parlament at ændre grundloven, så Japan kan føre krig på lige fod med USA.

Det lykkedes ikke. Den nuværende lov giver kun soldaterne lov til at deltage i de såkaldte søg-og-red aktioner, ikke direkte kamphandlinger.

Søg-og-red aktioner er et amerikansk begreb, der dækker over at bruge kamphelikoptere til at bekæmpe fjenden, hvis egne soldater er i fare. På den måde redder man amerikanske soldaters liv.

Efter den nye lov kan de japanske soldater desuden hjælpe med forsyninger, hospitaler og humanitær hjælp til flygtninge.

En række lande i Asien har længe protesteret mod de japanske bestræbelser på at genindføre militarismen. Kina, Nordkorea og Sydkorea har bitre erfaringer med japanske krigsforbrydelser, der under Anden Verdenskrig dræbte millioner af civile.

/rtj

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder