30.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Røde Kors tror ikke på fejl

Bombningen af et nødhjælpslager var en fejl, beklager Pentagon. Det tror vi ikke på, svarer Røde Kors

USA og Storbritanniens krig mod Afghanistan koster flere og flere civile afghanere livet.

Samtidig rejser Røde Kors og FN's højkommisær for menneskerettigheder alvorlig tvivl ved, om de to krigsførende lande overholder international lov.

Kritikken kommer efter at USA for anden gang har bombet det samme Røde Kors lager i Kabul, der indeholdt forsyninger af nødhjælp til 55. 000 afghanere. Det var en fejl, beklager Pentagon, men det tror International Røde Kors ikke på.

I fredags sagde organisationens talsmand fra Geneve, Kim Gordan Bates, at Røde Kors ikke tror på de amerikanske bomber mod lageret i Kabul var en fejl.

Det oplyser det cubanske dagblad Granma.

Amerikanske bombefly ødelagde fredag de sidste tre lagerbygninger med nødforsyninger.

55. 000 handicappede og udsatte afghanere så deres nødhjælp gå op i røg. Den amerikanske krigsminister Donald Rumsfeld nøjes med at beklage "fejlen", han har ikke lovet at erstatte tabet.

Angrebet skete bare ti dage efter at bygningerne første gang blev ramt. Efter at den første "fejlbombe" ramte lageret den 16. oktober, er de amerikanske myndigheder blevet orienteret om bygningernes placering, oplyser Røde Kors fra Geneve.

Organisationen peger igen på at bygningerne er forsynet med tydelige Røde Kors mærker på tre gange tre meter på tagene.

Desuden har organisationen også informeret USA om transporter af nødforsyninger, og hvor og hvornår der uddeles nødhjælp til civile, så USA kunne undgå at ramme nødforsyningen til de civile.

Efter fredagens angreb ligger Røde Kors' humanitære arbejde i Kabul i ruiner. Ifølge Bates har de amerikanske bomber nu sat organisationen helt ud af spillet i Afghanistan.

Også fra FN's organisation for menneskerettigheder vokser kritikken mod USA og Storbritannien.

FN's højkommisær for menneskerettigheder, Mary Robinson kritiserer de mål, som britiske og amerikanske fly bomber.

Det er helt uacceptabelt at bombe civile mål, siger Mary Robinson ifølge det argentinske dagblad La Nacion.

Der kan blive tale om at rejse tiltale mod både præsident George W. Bush og den britiske premierminister Tony Blair for krigsforbrydelser, når krigen er ovre.

Men Robinson vil ikke uddybe en eventuel retssag. Istedet opfordrer hun til at der bliver lagt pres på de to, så de overholder både international lov og menneskerettighederne.

/mj

 

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder