27.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Appel mod klyngebomber

Ti civile blev dræbt, da USA torsdag bombede en afghansk bus med klyngebomber

Taliban-militsen har udsendt en appel for at få USA til at stoppe brugen af de berygtede klyngebomber.

Appellen kommer efter, at op mod 100 mennesker mistede livet i et bombardement med klyngebomber i torsdags.

- De internationale nødhjælps-organisationer må lægge pres på amerikanerne, så de ikke bruger klyngebomber, siger Talibans undervisningsminister, Amir Khan Muttaqi til det franske nyhedsbureau AFP.

USA bombede frontlinjen mellem Taliban-militsen og den Nordlige Alliance med klyngebomber. Bomberne spreder et stort antal små-bomber over et stort område, der bliver indhyllet i en sky af sprængstykker.

Mange af småbomberne eksploderer ikke med det samme. De ligger derfor som små landminer, der er truer befolkningens helbred i mange år frem i tiden.

Hjælpe-organisationer som Røde Kors har gennem lang tid fordømt brugen af klyngebomber.

Ved torsdagens angreb blev en bus ramt i Kandahar, og mindst ti civile mistede livet. AFP, der har talt med øjenvidner, oplyser at de amerikanske fly bombede alt der bevægede sig.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters blev en moske i Kandahar også ramt. Otte eller ni bomber ramte bygningen. I alt har op mod 100 mennesker mistet livet i torsdagens angreb.

USA fortsatte sine angreb i går. Flere klyngebomber ramte landsbyen Takhatul Aman ved Herat, og indbyggerne tør ikke gå udenfor deres huse. Ifølge det pakistanske nyhedsbureau PNS har lokale FN-folk bedt USA fortælle, hvordan de kan demontere de mange ueksploderede småbomber.

FN vurderer, at omkring 70 procent af befolkningen i Herat og Kandahar er flygtet. FN´s flygtninge-kommissariat UNHCR forventer, at 300.000 flygtninge er på vej mod Pakistan de næste par uger.

En del af de 60.000, der er flygtet efter krigens start, har måttet efterlade syge og svage flygtninge i bjergene, oplyser FN's udsendinge.

Op mod 7,5 millioner afghanere i Afghanistan vil være afhængige af fødevarehjælp i den kommende vinter.

/ rtj

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder