27.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Afghanere mod USA´s krig

Eksil-afghanere har holdt møde på trods af USA's forsøg på at stoppe mødet

Et stort råd af eksil-afghanere afsluttede torsdag et to-dages møde i den pakistanske grænseby Peshawar.

Rådet advarer kraftigt USA mod at føre krigen i Afghanistan videre. Dels opfordrer de i en sluterklæring USA til at indstille bombardementerne nu.

Dels advarer de om, at en ny regering, der kommer til magten på amerikanske våben, blot vil føre Talibans terroristiske politik videre.

Det er en henvisning til, at den Nordlige Alliance i sin tid myrdede, voldtog og plyndrede civil-befolkningen. Alliancen havde magten i Afghanistan fra 1992 til 1996.

De samme anklager er også rettet mod Taliban fra blandt andet RAWA, der organiserer afghanske kvinder i eksil.

I stedet opfordrer rådet til en fredelig, politisk løsning hvor FN spiller en hovedrolle, og afghanerne selv får indflydelse.

Rådet kalder sig en forsamling for fred og national enhed i Afghanistan. Det har først og fremmest basis blandt de omkring to millioner afghanere, der har boet i pakistanske flygtningelejre i to årtier.

Op til mødet forsøgte rådet at invitere repræsentanter for den Nordlige Alliance, samt fra eks-kongen, Zahir Shah, der lever i eksil i Italien.

Selvom rådet støtter at kongen bliver genindsat, sendte han ikke nogen repræsentant til mødet. Der var heller ingen betydningsfulde politikere fra den Nordlige Alliance med.

USA´s udenrigsminister Colin Powell havde på forhånd opfordret rådet til at aflyse mødet.

I stedet støtter Powell et kommende møde i Tyrkiet, hvor repræsentanter for den Nordlige Alliance og den tidligere konge skal deltage. Ifølge planen skal mødet starte i morgen.

En del tyder på, at rådet udtrykker Irans politik, snarere end de udtrykker USA´s og Pakistans. Iran havde eksempelvis sendt officielle observatører til mødet, og Irans støtte til afghanerne bliver direkte nævnt i slutdokumentet.

Iran er modstander af den Nordlige Alliance, og støtter i stedet Gulbuddin Hekmatyar, der lever i eksil i Iran. Han havde repræsentanter med på mødet.

/rtj

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder