27.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Advarer om angreb på ytringsfrihed

EU, USA og andre landes forsøg på at haste nye terrorlove igennem truer ytringsfriheden, siger journalister

Der er flere og flere tilfælde, hvor regeringer og myndigheder har forsøgt at kontrollere, hvad der kommer ud i pressen.

Det konkluderer en rapport fra IFJ, Det Internationale Journalistforbund.

Rapporten nævner en række eksempler, der alle stammer fra tiden efter terrorangrebet og USA's krig mod Afghanistan.

Rapporten har undersøgt mediernes dækning af terrorangrebet og den efterfølgende krig i mere end 20 lande, og konklusionerne er ikke flatterende for politikerne.

"Der har været adskillige forsøg på at manipulere mediernes budskab fra regeringerne gennem at lægge et utilbørligt pres på journalister, som en mulig trussel mod kvaliteten i dækningen af konflikten", konkluderer rapporten.

Den advarer om, at journalister ikke skal arbejde for at tjene regeringers opfattelse af hvad der er "patriotisme" eller "nationale interesser".

Journalistforbundet fordømmer også det hastværk, som blandt andet EU og USA har med at gennemføre nye såkaldte terrorlove.

Politikerne har alt for travlt med at vedtage nye regler om aflytning af telefoner, politiovervågning, tilbageholdelse af immigranter samt øge kontrollen med den frie bevægelighed.

Det truer pressefriheden samt journalisternes rettigheder, advarer IFJ.

Organisationen opfordrer sine medlemmer til at være kritiske og udfordre politikernes hastværk, især i en situation, hvor journalisternes uafhængighed af politikere og sikkerhedstjenester også er truet.

/mj

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder