26.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Klyngebomber terroriserer civile

Mens USA forstærker bombningerne i Afghanistan, stiger kritikken af den amerikanske krigsførsel.

Bag kritikken står en række humanitære organisationer, og selv FN blander sig nu i koret.

I går bombede britiske og amerikanske fly på 19. døgn Afghanistan og ifølge FN's talskvinde i Pakistan, Stephanie Bunkers er 70 procent af befolkningen i Herat flygtet ud af byen.

Kritikken retter sig især mod brugen af de farlige klyngebomber. I mandags lod USA og Storbritannien klyngebomberne regne ned over Herat og omegn i det vestlige Afghanistan.

Det står i skærende kontrast til løftet fra USA om at begrænse de civile omkostninger mest muligt.

Bomberne er en alvorlig trussel mod den civile befolkning og især for børn. Angrebne mandag nat frem til tirsdag morgen, har fået bange afghanere fra de omliggende landsbyer, til at henvende sig til FN's lokale kontor for minerydning.

- De fortalte, at mange småbomber ligger strøet ud over deres landsby og at de var bange og ikke kunne forlade deres landsby, siger Stephanie Bunker.

Oplysningerne er bekræftet af Dan Kelly, der leder minerydningen i Afghanistan.

- Befolkningen i landsbyerne har virkelig grund til at være bange, fordi disse småbomber er meget farlige og kan eksplodere alene ved berøring, hvis de ikke er detoneret ved nedslaget, forklarer Dan Kelly.

Der er normalt op til 200 af disse småbomber i en klyngebombe. Ofte ligger de som små farvestrålende dåser spredt ud på et større område, til fare for civilbefolkningen. Især børn er i farezonen, fordi de stærktfarvede bomber appellerer til børnene.

- Når småbombere eksploderer bliver de splintret i hundredevis af små granatsplinter, der spredes med meget høj hastighed som en kugle, oplyser Kelly videre.

Disse splintrer kan desuden antænde alt brandbart materiale i nærheden. Lige nu dækker det lokale minerydningshold alle de ueksploderede rester af klyngebomber til med sandsække.

De er nemlig ikke bekendt med denne type bomber, og mangler træning i at rydde dem af vejen på forsvarlig vis.

I går krævede Prinsesse Dianas Mindefond, at USA og Storbritannien stopper med at brge klyngebomber. Det skete i et åbent brev til avisen The Times.

/mj

 

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder