20.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Nyrup er et ekko af Blair

Holger Graversen (S) er betænkelig ved at udsende dansk krigsskib, det er SF ikke...

Næppe var statsminister Poul Nyrup Rasmussen hjemme fra sit besøg hos Tony Blair i London før Danmark bliver konkret indblandet i USA's krig mod Afghanistan - og bragt i stilling til eventuel en ny krig mod Irak.

Statsministeren lægger op til ekspresbehandling tirsdag og onsdag af et beslutningsforslag om at sende krigsskibet Niels Juel til den østlige del af Middelhavet.

Her skal det afløse et amerikansk krigsskib, der så kan sættes ind i forbindelse med krigen mod Afghanistan.

- Vi opfatter det som en konkret udmøntning af, at NATO-pagtens artikel 5 er aktiveret, siger Enhedslistens Søren Søndergaard til Dagbladet Arbejderen.

Artikel 5 er den såkaldte "musketered", som forpligter NATO-landene til at gå i krig, når et medlemsland bliver angrebet.

Enhedslisten vil stemme nej til beslutningsforslaget, bekræfter Søren Søndergaard.

Det socialdemokratiske medlem af Folketinget, Holger Graversen har sine betænkeligheder, men vil ikke tage stilling før han ser teksten på tirsdag.

- Min grænse for at støtte et sådant forslag går ved, om krigen mod Afghanistan kommer til at koste mange civile mennesker livet, siger han til Dagbladet Arbejderen.

Grundlæggende set ønsker Graversen at bekæmpe terrorisme med en ny og mere retfærdig verdensorden:

- Man skal jo passe på, hvordan man formulerer sig, og man kan jo ikke tillade sig at sige, at det var selvforskyldt, når USA blev udsat for terrorangrebet den 11. september, siger Graversen forsigtigt.

Men det er jo ikke uden grund, at de har så mange fjender i verden, understreger han:

- Hvis de havde brugt pengene på ulandshjælp i stedet for støtte til militærdiktaturer og reaktionære regimer som det i Saudi Arabien, havde det set anderledes ud. Jeg ligger jo ofte tæt på SF i udenrigspolitiske spørgsmål, fastslår Graversen.

I SF skal han imidlertid ikke regne med støtte til at stemme imod udsendelsen af korvetten Niels Juel.

- Hvis det er en del af en begrænset militær aktion mod Afghanistan, så har vi ingen problemer, siger SF's formand Holger K. Nielsen til Dagbladet Arbejderen.

/se

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder