20.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Rusland på knæ for USA

Ruslands forsvarssamarbejde med Cuba er slettet uden forhandlinger med cubanerne

- Ikke kun er den kolde krig ovre - tiden efter den kolde krig er også slut.

USA's udenrigsminister Colin Powell er tilsyneladende i meget højt humør efter sit møde med Ruslands udenrigsminister Igor Ivanov. De to ministre mødtes torsdag aften i Shanghai, hvor de deltager i APEC-topmødet, der samler ledere fra 21 lande i Asien og stillehavsområdet.

Grunden til Powell begejstring er, at USA er ved at få det som det ønsker både med hensyn til krigen mod Afghanistan, NATO's udvidelse mod øst og stjernekrigsprojektet.

"Rusland og USA signalerede, at de var tæt på et gennembrud på strategiske nøgleområder.. særligt Washingtons planer om at at bygge et missilskjold og Ruslands problemer med at udvide NATO-alliancen", skriver avisen New York Times.

Også på krigsområdet yder Rusland betydelig støtte både politisk og praktisk:

"Rusland tilbyder olie fra sine felter som et sikkerhedsalternativ til afhængighed af det turbulente område ved Den Persiske Golf", skriver avisen.

Avisen nævner kun, at USA til gengæld vil overveje en betydelig nedskæring i sit atom-arsenal.

Desuden er det almindelig erkendt, at Ruslands økonomi er særdeles afhængig af amerikansk goodwill i de internationale banker, ligesom Rusland forsøger at få retfærdiggjort sin krig i Tjetjenien med samme begrundelse som USA fører krig mod Afghanistan - at det er en krig mod terrorister.

Men det russiske udsalg stopper ikke her.

For et par dage siden meddelte Rusland, at landet lukker sin lytte- og radarstation i Cuba. Den har været i drift siden missilkrisen i 1962 og har spillet en central rolle i varsling af angreb samt for Ruslands kontrol med om USA overholder indgåede nedrustningsaftaler.

Cubanerne er fortørnede over, at Rusland ensidigt tager dette skridt, som også påvirker Cubas sikkerhed.

"Vi minder om, at Ruslands præsident Vladimir Putin talte om at modernisere anlægget da han besøgte Cuba i december", skriver Cubas regering i en erklæring.

Cubanerne advarer om, at en tilbagetrækning af stationen vil være "en indrømmelse til USA's regering, som vil udgøre en alvorlig trussel for Cubas sikkerhed", oplyser Radio Havanna Cuba.

/se

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder