16.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Tusindvis på gaden mod krig

I mindst fem danske byer var der demonstrationer mod krigen i lørdags

I Århus, Aalborg, Odense, Frederikssund og København var der demonstrationer lørdag mod krigen.

3-400 var mødt op på Rådhuspladsen i Århus. En ung afghansk pige og en herboende amerikaner holdt begge nogle flotte taler. Efter den sidste tale blev der sendt en masse balloner til vejrs.

Indtil videre er der planlagt fakkelvagt på rådhuspladsen i Århus på søndag. Om det bliver et ugentligt tilbagevendende arrangement, skal der tages stilling til på det stiftende møde for fredsinitiativet i Århus den 24. oktober.

På Axeltorv i København var 3-400 mødt op i protest mod krigen og USA's stjernekrigsprojekt. En teatergruppe sørgede for at sætte kulør på demonstrationen.

I Aalborg forløb demonstrationen lørdag næsten som planlagt, men Frank Aaen blev forhindret i at tale. Han sendte en repræsentant fra Enhedslisten i Aalborg som erstatning.

 - Vi var omkring 150 mennesker, og det er lidt sløjt i forhold til byens størrelse, men det var en udmærket demonstration, fortæller en af arrangørerne, Anne Lerfors til Dagbladet Arbejderen.

På Fyn fik Initiativet Stop USA's krig-netværket i Odense omkring 200 mennesker til at møde op. Her var det de unge talere der dominerede. To talere kom fra det lokale fredsinitiativ, en fra en lokal ungdoms-højskole og en fra organisationen Fynske Antifascister.

Demonstrationen udviklede sig på det nærmeste til en spontan koncert, fordi mange af demonstranterne selv havde medbragt instrumenter.

I morgen er der møde i initiativet på Fyn, hvor det skal besluttes hvorvidt man skal deltage i den verdensomspændende aktionsdag den 27. oktober.

Fredskomiteen Frederikssund-Hornsherred arrangerede protestmøde i gågaden i Frederikssund. Det trak omkring 50 mennesker, der med stor interesse kunne høre professor Niels I. Meyer og tidligere forbundsformand for SiD Hardy Hansen holde tale.

Begge talere fordømte terroren, og understregede at krig mod den afghanske civilbefolkning ikke er løsningen.

"Vi ønsker retfærdighed, ikke hævn" stod der på de 2-300 løbesedler, der blev delt ud i forbindelse med mødet. 

/MM

 

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder