16.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Danskere frygter krig

Danskernes bekymring over indvandrere er faldet siden terrorangrebet

Danskernes frygt for krig er fordoblet. Samtidig er bekymringen for indvandrere faldet med en tredjedel. Det viser den seneste måling fra Institut for Konjunktur-Analyse.

Den forrige måling blev foretaget den 25-30. august - altså før terror-angrebet. I alt medvirker 1100 danskere i målingen.

 - Vores undersøgelse viser, at bekymringen for indvandrere i dagligdagen falder. Det er et udtryk for, at dagligdagens problemer glider i baggrunden i en periode med krig, forklarer Britta Kyvsgaard til Dagbladet Arbejderen. Hun er forskningsleder i Justitsministeriet, der har fået foretaget undersøgelsen.

Samtidig med denne meningsmåling, har Ugebrevet Mandag Morgen spurgt 564 danskere om deres holdning til terrorkrigen og muslimer.

Umiddelbart står de to undersøgelse i kontrast til hinanden. Mandag Morgen har fundet de store overskrifter frem : "Danskerne: Vi er i krig med muslimer".

Men dykker man ned i de faktiske tal, ser det knap så sort ud.

Faktisk er det "kun" 14 procent af danskerne som mener, at "Terrorangrebet udelukkende skyldes en konflikt mellem forskellige religioner".

Det er en del, men der er langt op til Mandag Morgens voldsomme konklusion.

47 procent mener, at konflikten delvis skyldes religion, og 36 procent svarer at terrorangrebet ikke skyldes en konflikt mellem forskellige religioner.

Ikke mindst de borgerlige medier har været med til at oppiske en korstog-stemning, med overskrifter som "Danske muslimer meldt til politiet: opfordrer til hellig krig", "Muslimer i oprør", "Fredags-vreden". For blot at nævne et par af den seneste uges overskrifter.

Fatemeh Hejazi, næstformand i Nævnet for Etnisk Ligestilling er kritisk over for mediernes rolle.

 - Der har været en tendens til at bringe religion ind i en debat, der burde handle om terror og ekstremisme frem for om islam. Alligevel er danske medier som et gennemgående træk - og i højere grad end udenlandske medier - blevet ved med at fokusere på religion og spørge: Er det ikke rigtigt, at islam er en aggressiv religionå Det synes jeg er både usagligt og uheldigt, siger hun til Mandag Morgen.

52 procent af danskerne erklærer, at de har en uændret holdning til muslimer efter terrorangrebet. Mens 18 procent, ifølge Mandag Morgen, er blevet mere negative.

Hele 64 procent vurderer, at terrorangrebet vil føre til mindre forståelse og tolerance på længere sigt.

Det sidste spørgsmål fortæller intet om den enkelte danskers egen holdning, men derimod hvad han/hun tror terrorangrebet vil føre med sig.  

/mogo

   

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder