16.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Powell mødt af demonstranter

Store protester koster nye menneskeliv ved amerikansk luftbase

USA's udenrigsminister Colin Powell ankom i går til Pakistan, der er første stop på en asiatisk mini-rundtur.

De store folkelige protester mod USA's krig fortsætter i Pakistan. Søndag blev to mennesker dræbt af politiet, da en større menneske-mængde forsøgte at komme ind på luftbasen ved Jacobabad.

Basen er en af de to, som den pakistanske militær-regering har stillet til rådighed for USA. Pakistan nægter på den ene side at give USA tilladelse til at bruge basen til bombardementer. På den anden side er der angiveligt udstationeret omkring 25 amerikanske fly og helikoptere på basen.

Demonstrationen var organiseret af partiet JUI, der har gode forbindelser til Taliban-styret i Afghanistan. JUI hævder, at seks mennesker blev dræbt i søndags, og at 5000 demonstranter blev anholdt af militærpolitiet.

JUI og flere andre partier indkaldte til generalstrejke i går i forbindelse med Colin Powells besøg. Der forelå ikke oplysninger om, hvor stor opbakning strejken fik da Dagbladet Arbejderen gik i trykken.

Det progressive Pakistan's People Party (PPP) opfordrer til at finde en politisk løsning på den anspændte situation i Pakistan.

Efter Pakistan tager Powell til Indien, og derefter til Kina, hvor han skal deltage i det regionale APEC-topmøde i Shanghai. Konflikten i Kashmir-provinsen kommer til at være et af de vigtige punkter på dagsordenen, foruden krigen i Afghanistan.

Indien og Kashmir har gennem flere årtier ført en såkaldt lav-intensitetskrig i Kashmir, der er en indisk delstat.

Krigen er de seneste par uger blev optrappet. Pakistan støtter flere militser i Kashmir, mens Indien brutalt har sat hæren ind mod løsrivelsesbevægelsen.

Så sent som i søndags blev mindst syv væbnede milits-medlemmer dræbt, da de prøvede at krydse grænsen fra Pakistan til Kashmir.

En talsmand fra Al-Qaeda-netværket anklager USA for at støtte Indien i Kashmir. Det gjorde han i en tale søndag på den arabiske tv-station Al-Jazeera.

Ud over Kashmir vil Powell også diskutere, hvilken karakter en kommende ny regering i Afghanistan skal have.

/ rtj

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder