13.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Bush påstår det går godt

USA blander krig og nødhjælp sammen - bomber og madpakker regner ned fra himlen

USA's præsident Bush foregav torsdag aften, at krigen mod Afghanistan går som planlagt.

Bush følte sig tilsyneladende så meget ovenpå, at han stillede Taliban-styret over for et nyt tilbud - eller ultimatum om man vil: Opfyld alle vores krav, så vil vi overveje at stoppe krigen.

Til USA's krav hører først og fremmest at få udleveret Osama bin Laden og alle andre ledende folk fra Al-Qaeda bevægelsen.

Taliban har siden afvist ud udlevere bin Laden. Inden krigen gentog styret, at man var klar til at forhandle om en udlevering, hvis USA leverede beviser mod ham. Det har USA afvist.

Bush valgte med omhu blandt de informationer, som han gav pressen:

- Denne uge har 56 islamiske nationer udsendt en erklæring, som i stærke vendinger fordømmer terror, sagde Bush, men undlod at fortælle, at de 56 lande også tog klart afstand fra angreb på noget andet land.

Bush gentog, at USA måske vil angribe andre lande, men tilføjede, at der ikke er aktuelle planer.

Den amerikanske præsident gjorde et stort nummer ud af, at USA kaster madpakker ud til de nødlidende mennesker i Afghanistan. Således blev der kastet 35.000 pakker ud onsdag nat.

Men denne form for nødhjælp er imidlertid meget problematisk understreger nødhjælpsorganisationer - blandt andet fordi nogle af madpakkerne falder ned i minerede området. Der er oplysninger om mennesker, som er blevet såret under forsøg på at få fat i den nedkastede mad.

- De uklare grænser mellem krig og nødhjælp kan komme til at underminere mulighederne for humanitær hjælp i stor målestok fra uafhængige organisationer, siger lederen af Læger uden Grænser i USA.

FN har oplyst af flere af deres mineryddere er blevet overfaldet af talibanerne - angiveligt fordi de identificeres med de kræfter, som lige nu bomber landet.

/se

 

   

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder