10.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Over 1000 samlet i protest

Alene i København demonstrerede mere end 1000 mod krigen i mandags. Dagbladet Arbejderen snakkede med flere demonstranter.

Over 1000 mennesker indfandt sig mandag aften foran Rådhuset i København. Lige som dagen før var der tale om en fakkeldemonstration mod USA's krig. Demonstranterne var at finde i alle aldre og nationaliteter. Bekymringen over den internationale situation er til at tage og føle på, men alle er samtidig præget af en vilje til at gøre noget. Aftenens talere møder taktfaste råb, når de snakker om at kæmpe mod krig og fremmedhad.

 - Nyrup slikker USA i røven. Så kontant er udmeldingen fra 26-årige Anders Holt, og han fortsætter:

 - Det vi kan se nu er at Poul Nyrup, selvom han siger at han gør det, ikke  snakker på hele Danmarks vegne.

Anders var også med til demonstrationen søndag, halvanden time efter at USA havde startet angrebet. Han mener, at det er vigtigt at holde ved og at USA's holdning til sagen er dybt kritisabel. Samtidig tager han klart afstand fra terroraktionen mod USA.

 - USA er rimeligt hurtigt ude og sige: Vi har våben, vi har magt og vi er ikke bange for at bruge det. Desværre står de altid ved det de siger. De skulle hellere se på, hvorfor de har så mange fjender i de muslimske lande, i stedet for at bombe løs. Afghanistan har oplevet nok terror.

Anders mener, at USA gemmer sig bag dobbeltmoralens skjold. Han henviser til, at USA smider nødhjælp ned til omkring 37.000 mennesker ud af et folk på 35 millioner.

Også den tyskfødte lærer Evelyn Mittmann vender sig kraftigt mod USA's krigshandlinger. Hun har selv været i New York og finder situationen meget rystende.

 - Jeg syntes det er forfærdeligt for ofrene, men det er ikke nogen løsning at bombe civile mennesker i Afghanistan. Krig er aldrig en løsning. De ansvarlige skal drages til ansvar, men det skal ikke ske gennem krig, det rammer altid de forkerte.

Evelyn mener lige som Anders, at den måde de danske og europæiske politikere har håndteret situationen på, er meget uheldig.

 - Jeg syntes, at det er helt håbløst. Danmark burde tage afstand fra disse handlinger.

Hun tror dog ikke på, at EU kan gøre noget, for som hun siger: Jeg stoler ikke så meget på EU.

Blandt de mange mennesker med fakler møder vi også den canadisk-fødte Inger Kronset.

 - Jeg er herinde nu, fordi jeg hader det den amerikanske regering har gjort. De forstår ikke, hvorfor ingen kan lide dem.

Hun kender alt for godt amerikanernes allestedsnærværende attitude.

 - Vi har altid amerikanerne omkring os. Den canadiske regering gør som USA vil. Denne her krig bliver støttet af Canada og Danmark og det er frygteligt. At høre Nyrup er som at høre Bush selv.

Blandt de lidt yngre deltagere er den 15-årige Tue M. Jacobsen. Han er kommet til Rådhuspladsen med sine forældre for at vise sin sympati med de krigsramte afghanere. Også han kritiserer Nyrup for hans rolle i sagen.

 - Nyrup har bare fulgt trop og været ligeglad, sagt "ja, ja". Han har været USA's lille marionetdukke, og har slet ikke været kritisk nok.

Tue stiller sig også meget kritisk over for den populistiske måde som blandt andet Pia Kjærsgaard, udnytter situationen på til egen vinding.

 - Det er dybt grotesk og enormt latterligt. Hendes udtalelser om at der kun er en civilisation, er fuldstændig sygt. Det er også forkert pludselig at skulle udvide EU i den grad der tales om.

/MM

 

 

Flot fremmøde

I Århus var lidt over 400 mennesker på gaden i protest mod krigen mandag aften. De gik fra Rådhuspladsen til Stortorvet med fakler.

I Odense demonstrerede godt og vel 100 mennesker, mest unge. Demonstranterne gjorde flittigt brug af den åbne mikrofon.

 

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder