09.10.01 - Dagbladet Arbejderen   - Sig din mening i Debatten  

 

Angreb på Afghanistan

Den Nordlige Alliance udgør landtropperne i USA's krig

USA og Storbritannien indledte natten til i går angrebet på Afghanistan med 50 krydsermissiler og lige så mange bombefly.

Mindst fem byer blev ramt. Ifølge Taliban-militsens ambassadør i Pakistan blev omkring 20 mennesker dræbt i hovedstaden Kabul.

Bomberne var rettet mod radar-anlæg, hovedkvarterer for Talibans væbnede styrker, samt elværker og el-ledninger i de to storbyer Kandahar og Kabul.

Omkring 15 strategiske bombefly deltog i angrebet fra baser i USA og det sydlige Indiske Ocean. 25 mindre, taktiske bombefly startede fra to amerikanske hangarskibe i det Indiske Ocean.

Krydsermissilerne blev affyret fra amerikanske krigsskibe og en britisk atom-ubåd. Ingen fly startede fra baser i hverken Pakistan eller andre lande, der grænser op til Afghanistan.

Samtidig med bombardementerne angreb den såkaldte Nordlige Alliance i Afghanistan Taliban-militsen over en bred front. Ifølge pakistanske kilder har alliancen erobret 13 landsbyer nord for byen Mazar-i-Sharif, ved grænsen til Usbekistan.

USA har i de seneste dage udstationeret omkring 1000 soldater i Usbekistan. Soldaterne er særligt uddannede til at føre krig i bjerge. De blev fløjet til Usbekistan, efter at den amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld i sidste uge lavede en aftale om at kunne benytte en stor militærbase tæt på grænsen til Afghanistan.

Rumsfeld sagde på en pressekonference søndag aften, at der kun var et begrænset antal amerikanske tropper i selve Afghanistan. Men ifølge den pakistanske avis The Dawn står USA parat til at rykke ind, hvis den Nordlige Alliance erobrer Mazar-i-Sharif.

/ rtj

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder