09.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

40 af 189 lande støtter USA

Hvis der er mange civile ofre vil det føre til mere terror, siger fredsforsker

- Vi går igang med denne operation sammen med vores urokkelige ven Storbritannien, andre nære venner som Canada, Australien, Tyskland og Frankrig har lovet styrker i takt med at operationen udvikler sig.

Danmarks regering har lovet at støtte krigen:

* Dansk luftrum, danske lufthavne og danse havne står til rådighed.

* Danske soldater bemander USA's AWACS-radar-overvågningsfly, for at firgøre amerikanske soldater til direkte kamphandlinger.

* Dansk soldater sendes til Makedonien for at frigøre britiske soldater, som skal indsættes i krigen i Afghanistan.

* Efterretnings-samarbejde.

Det fastslog USA's præsident i sin tale til nationen søndag - samtidig med at de første bomber faldt over Afghanistan.

Mere end 40 lande i Mellemøsten, Afrika, Europa og tværs over Afrika har givet tilladelse til overflyvning og brug af lufthavn, fortalte Bush.

- Vi er støttet af verdens kollektive vilje, påstod præsidenten uden at nævne, at FN har 189 medlemslande.

I København bekræftede statsminister Poul Nyrup Rasmussen kort efter, at Danmark støtter krigen mod Afghanistan. Nyrup og udenrigsminister Lykketoft var begge ivrige efter at fortælle, at krigen er lovlig - godkendt af FN's Sikkerhedsråd som selvforsvar.

Det vil fredsforsker Bjørn Møller fra COPRI ikke anfægte, selvom han fastslår, at grænserne ikke er klare. Formuleringerne i disse FN-resolutioner er altid bløde, konstaterer han:

- Om angrebet er lovligt afhænger af, om USA's formål er selvforsvar og går ud på at forhindre nye angreb. Hvis derimod angrebet handler om straffe en nation, så er det ulovligt, siger Bjørn Møller til Dagbladet Arbejderen.

- Hvis der er mange civile ofre kan man imidlertid frygte, at det øger faren for mere terror i stedet for at forhindre den, fastslår fredsforskeren.

/ se

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder