09.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Store protester mod krig

Pakistans militær-diktator advarer mod den Nordlige Alliance

Store demonstrationer i Pakistan protesterede i går mod det amerikanske angreb på Afghanistan, der blev indledt søndag aften.

I de to pakistanske byer Quetta og Peshawar udviklede demonstrationerne sig til gadekampe mod politiet. I Quetta satte 10.000 mennesker ild på biler og banker i protest mod den amerikanske krig.

Begge byer huser mængder afghanske flygtninge. Pakistan holder fortsat sine grænser til Afghanistan lukkede, mens yderligere en million flygtninge er på vej.

Søndag var der demonstrationer i mindst fire store pakistanske byer. Flere hundrede tusinde anslås at have været på gaden.

Den pakistanske militærregering forsøgte at komme protesterne i forkøbet ved at sætte lederen af partiet JUI, Maulana Fazlur Rehman i husarrest. Aktionen blev gennemført umiddelbart inden USA angreb Afghanistan.

JUI har sammen med andre grupper advaret mod konsekvenserne, hvis amerikanske fly benytter pakistanske baser til angreb på Afghanistan. De har direkte truet med at afsætte præsident Pervez Musharraf. JUI står i spidsen for protesterne.

Desuden truede JUI med angreb på amerikanske interesser, hvis ikke Maulana Fazlur Rehman blev sat på fri fod, oplyser den pakistanske avis TheDawn.

JUI har tætte forbindelser til den militære pakistanske efterretningstjeneste ISI, samt Taliban i Afghanistan. Mange ledende figurer i Taliban er uddannede på JUI's religiøse skoler i Pakistan, de såkaldte Madrassas.

Arrestationen af JUI's leder falder samme med, at lederen af efterretningstjenesten, Mahmood Ahmed angiveligt er gået af. Ifølge The Dawn gik han af, efter at to yngre officerer blev forfremmede.

Oplysningen er endnu ikke bekræftet, men ifølge The Dawn er det et tegn på, at Musharraf forsøger at styrke sin militær-regerings position.

Musharraf sagde i går, at en fremtidig regering i Afghanistan skal være venligt sindet overfor Pakistan, og han advarede i stærke vendinger mod den Nordlige Alliance, der nu angriber Taliban.

/ rtj

 

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder