06.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Ulla Røder får pris

Den danske fredsaktivist Ulla Røder har modtaget alternativ Nobel-pris for sit ihærdige arbejde for fred

Den Alternative Nobel-pris uddeles hvert år af Right Livelihood Stiftelsen. I år går den til den danske fredsaktivist Ulla Røder. Hun skal have prisen sammen med Angie Zelter og Ellen Moxley. De er alle tre aktive i foreningen Trident Ploughshare, der er imod det ulovlige Trident atomvåbensystem, der har base i Skotland.

De tre kvinder, der skal dele prisen på i alt 1,5 millioner danske kroner, ødelagde i juni 1999 forskningsudstyr for over en million kroner. Det skete i et laboratorium der var knyttet til Englands atomundervandsbåde. De blev senere frikendt i retten.

Prisen tildeles de tre kvinder for deres principfaste, ikke-voldelige aktioner, og deres ihærdige arbejde. Ulla Røder har på nuværende tidspunkt været i Skotland næsten konstant i to år.

Hun skrev på det nærmeste historie da hun i foråret, iført frømandsdragt svømmede ind på en ubådsbase, der har forbindelse til Tridentsystemet. Her blev hun først opdaget, da hun forsøgte at demontere sonar-skjoldet på en af u-bådene. Det var lidt af en pinlig affære for den skotske regering, da basen skulle været sikret mod terrorister.

I øjeblikket sidder Ulla Røder fængslet i Skotland på et tvivlsomt grundlag. Hun blev i går idømt tre måneders fængsel. 

Prisen overrækkes ved en højtidelig ceremoni i parlamentet i Stockholm den 7. december.

/MM

 

   

[Se de nyeste Artikler] * [DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]