04.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

 

Fra ven til fjende

At gå løs på verdens fattigste land er vanvittigt - det sætter gang i en ny voldsspiral. Der er brug for en verdensomspændende fredsbevægelse, siger den norske professor Johan Galtung.

Vesten påstår at angrebet på World Trade Center i New York og Pentagon i Washington er et angreb på demokratiet.

 Men det er løgn og ren propaganda. Det siger den norske professor og ekspert i konfliktløsning, Johan Galtung.

Johan Galtung er født i Norge i 1930. Han stiftede det Internationale Institut for Fredsforskning i Oslo i 1955 og var leder af instituttet i ti år.
Han har gennem årene været konsulent for adskillige organisationer under FN. Johan Galtung har desuden arbejdet som konfliktløser i Mellemøsten i forhold til Israel og Palæstina, mellem Nord- og Sydkorea, i Golfregionen og i det tidligere Jugoslavien.

Aktionen var ikke rettet mod det demokratiske Amerika. Den var ikke rettet mod det kulturelle Amerika, men mod USA's økonomiske og militære politik og landets udenrigspolitik, mener Galtung.

 - Budskabet stod skrevet i selve de mål bagmændene havde valgt, påpeger den anerkendte professor.

For to uger siden deltog Johan Galtung i et debatmøde om situationen efter terroraktionen. Bag mødet stod Center for Konfliktløsning i København.

Her hørte flere hundrede mennesker på Johan Galtung tale om baggrunden for angrebet og alternativer til USA's krigskurs.

Verden over stiller medier og mennesker spørgsmålet: Hvem står bag udådenå

Men Galtung erklærer, at det langt vigtigere at spørge, hvorfor angrebet blev gennemført.

Det er i årsagerne, at svaret ligger på hvordan terroren kan stoppes.

 

 

Globalisering

 - Vore tanker går til de efterladte, men de går også til ofrene efter de 30 krige og militære operationer, som USA har foranstaltet siden Anden Verdenskrig.

Galtung henviser blandt andet til krigen i Korea og Vietnamkrigen. Det gælder også 200.000 mennesker i Guatemala, som USA var med til at ombringe eller de 100.000 mennesker, der dør hver dag på grund af underernæring.

I Golfkrigen blev 130.000 militære personer dræbt og hele 180.000 civile måtte bøde med livet. Siden fulgte Vestens blokade, der foreløbig har kostet én million mennesker livet, oplyser den norske professor.

 - Mit hjerte går til alle - ikke bare til dem på Manhattan og i Pentagon, pointerer Johan Galtung.

Skal Galtung sammenfatte de mange problemstillinger, der har udløst angrebet i USA er der et ord, der er dækkende. Det er antiglobalisering.

 - Er det helt umuligt at forestille sig, at der blandt ofrene er en eller flere som har tænkt på hævn, spørger Galtung retorisk.

Han ser angrebet den 11. september som en kæde af gengældelse for manges års politisk og økonomisk undertrykkelse.

 

 

De onde og de gode

Den amerikanske magtklike karakteriserer terrorismen som ondskab, men en sådan betegnelse stammer fra religiøse forestillinger - fra jødedommen, kristendommen og islam.

At forklare modsætningerne mellem verdens eneste supermagt og de undertrykte og fattige mennesker som en kamp mellem det gode og det onde med religiøse overtoner er skræmmende.

Det er en karakteristik som passer til det intellektuelle niveau hos små børn, mener Galtung.

Angrebet var rettet imod den nuværende verdensuorden, mod den amerikanske dominans på verdensplan -  mod den amerikanske imperialisme, fastslår Galtung. Og det er her, svarene på hvordan man bekæmper terrorisme, skal findes.

USA's økonomiske, militære og udenrigspolitiske politik må ændres - det var den besked landets magthavere fik den 11. september, mener Galtung.

Han understreger, at han ikke går ind for terrorisme, men han bryder sig heller ikke om selve ordet terrorisme, som blot er en fordummende betegnelse

 - Det er en utålelig situation, at 100.000 mennesker hver dag dør på grund af underernæring.

 

 

Det militære USA

Udenrigspolitisk har den amerikanske dominans blandt andet vist sig ved, at USA har gjort FN's Sikkerhedsråd til et redskab for at pleje landets interesser.

Stort set alle de økonomiske sanktioner som Sikkerhedsrådet har vedtaget, er rettet mod muslimske lande, påpeger Galtung. Ingen er rettet mod Israel og stort set ingen er rettet mod et kristent land.

 - USA bruger FN som sit eget magtapparat, tilmed uden at betale for det, påpeger Galtung.

USA er fortsat det land, der har den største gæld til FN. Da USA sidste år var i fare for at miste stemmeretten på FN's generalforsamling, betalte den amerikanske regering en mindre del af sin gæld. Det samme er sket efter terroraktionen, hvor USA skal sikre sig opbakning til aktionen mod Afghanistan.

Sandheden er, at Osama bin Laden blev udrustet med våben og penge af den amerikanske efterretningstjeneste, da USA havde brug for at bringe den sovjetiske invasion af Afghanistan til ophør.

USA har kun "takket" Afghanistan for hjælpen - gennem en økonomisk blokade af landet. I dag er den tidligere allierede verdens mest eftersøgte mand.

Tidligere har andre stået på USA's liste over eftersøgte mænd.

Det gælder eksempelvis Manuel Noriega fra Panama, Sadam Hussein fra Irak og Pol Pot i Cambodia. Fælles for dem alle er, at de først var venner og allierede - siden er de alle blevet USA's fjender.

Det er værd at bemærke, at foreløbigt har USA kun haft held til at fange Panamas tidligere præsident Manuel Noriega. Det kostede tabet af flere tusinde civile menneskeliv, da USA besatte landet.

 

 

Fredsbevægelse fra nord til syd

 - At gå løs på Afghanistan er vanvittigt, siger Johan Galtung. Han påpeger, at det vil sætte gang i en ny voldsspiral.

Afghanistan er verdens fattigste land efter 23 års krig og flere års økonomisk blokade.

Det er brug for en verdensomspændende fredsbevægelse for at stoppe denne voldsspiral.

Den må bygge på erfaringerne fra kampen mod globalisering, der har forenet de folkelige kræfter i syd og nord. Det bliver ikke nemt, men det skal forsøges, mener Galtung.

Han opfordrer til demonstrationer foran amerikanske ambassader. Men der må også protesteres imod regeringens støtte til USA's krig foran Forsvarsministeriet.

/mj 

 

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder