02.10.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

FN vil definere terror

FN tager de første skridt til en international kampagne mod terrorisme

I går debatterede FN's generalforsamling en ny traktat, der skal kombinere 12 tidligere traktater om kampen mod terrorisme.

En vigtig del af den kommende traktat vil være en fælles definition på terrorisme. En sådan definition eksisterer ikke, selvom der har været gjort flere forsøg. Forsøgene er som regel strandet på uenighed om, hvornår der er tale om terror, og hvornår der er tale om legitim frihedskamp.

FN har gennem tiderne lavet ikke mindre end 12 konventioner mod terrorisme af forskellig art. Men uden en egentlig definition på terror har de været svære at føre ud i livet i en række tilfælde.

Det drejer sig blandt andet om stats-terrorisme, hvor en stat mere eller mindre står bag terroren, som for eksempel den der foregår mod Cuba fra USA.

Hvis en ny traktat bliver vedtaget, håber FN at organisationen kan komme til at spille en ledende rolle i kampen mod terrorisme.

FN's generalsekretær Kofi Annan slog i sin åbningstale til generalforsamlingen i sidste uge fast, at FN er den eneste organisation i verden, der kan legitimere en langvarig kampagne mod terrorisme.

- Denne organisation er det naturlige forum, i hvilken vi skal opbygge en sådan koalition (mod terrorisme). Kun dette kan give global legitimitet til en langvarig kamp imod terrorisme, sagde han.

Kofi Annan lagde vægt på, at dem som står bag terror-angrebet bringes for en domstol, og det må ske på en måde, som alle kan forstå og acceptere.

Angrebet den 11. september var et angreb på at love styrer verden.

- Så lad os svare igen ved at bekræfte, at verden styres af love - på det internationale niveau som på det nationale, appellerede generalsekretæren.

Kofi Annan opfordrede desuden til, at FN forstærker sit arbejde mod den økonomiske og sociale ulighed i verden.

- Vi må ikke tillade at disse begivenheder forhindrer os i at opfylde løfterne, som stats-og regeringslederne gav i Årtusinds-erklæringen for et år siden, sagde Kofi Annan.

Dengang forpligtigede FN sig blandt andet til at halvere fattigdommen inden år 2015.

Debatten i FN kommer efter, at Sikkerhedsrådet i sidste uge vedtog en resolution mod finansiering af terrorgrupper.

Ifølge resolutionen forpligtes de 189 medlems-lande til at forbyde økonomisk støtte til grupper, der står bag terror.

Desuden blev det besluttet at oprette en komite, der skal overvåge resultaterne af resolutionen. Komiteen giver alle lande tre måneder til at tage stilling til, hvordan resolutionen kan føres ud i livet.

Resolutionen påbyder desuden landene at forbyde terrorister at benytte sig af landenes territorier eller ressourcer. Desuden skal terrorister, der opholder sig i et givet land stilles for en domstol.

/ rtj

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder