28.09.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Borgerkrig truer

Massemøder både for og imod USA's krig bringer truslen om borgerkrig nærmere

Regeringen i Pakistan indkaldte i går officielt til en solidaritets-dag, med massemøder, demonstrationer og andre aktiviteter for at markere Pakistans integritet og sikkerhed, som det hedder.

De mange aktiviteter bliver af en stor del af befolkningen opfattet som en støtte til USA's kommende krig mod Afghanistan, vurderer blandt andet den pakistanske avis The Dawn.

På et lignende møde i Karachi i onsdags blev mindst 12 mennesker såret, da formodede militante muslimer angreb med granater og automat-geværer, oplyser den amerikanske tv-station CNN.

Mødet i Karachi var direkte en støtte til USA's såkaldte krig mod terrorisme.

I dag har en række muslimske partier planlagt et massemøde mod USA's krig i Peshawar i Pakistan. Peshawar ligger tæt ved den afghanske grænse, og huser store lejre med afghanske flygtninge.

Den tilspidsede situation bringer truslen om en decideret borgerkrig i Pakistan op, mener Bjørn Møller, der er ansat i COPRI, et dansk center for freds- og konfliktforskning. Han gør opmærksom på, at Pakistan har atomvåben.

- Møderne i går var et udtryk for, at regeringen selv er opmærksomme på problemet. Men militær-regeringen er svag, og har altid haft svært ved at løse problemerne med de militante muslimer.

- Der er store protester mod general Musharrafs styre og hans USA-politik, der bliver beskyldt for at være mod islam. Voksende fattigdom, der er meget ulige fordelt, og en ny stor flygtninge-strøm kan skabe et generelt kaos i landet, siger Bjørn Møller til Dagbladet Arbejderen.

Han opfordrer bistands-organisationer, Danmark og FN til at tage problemet "voldsomt alvorligt".

- Der er mange opfordringer om hjælp. Jeg er bare ikke så sikker på, at budskabet rigtigt trænger ind hos dem, der vil starte krigen, siger Bjørn Møller.

/rtj

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder