27.09.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

2780 milliarder kroner til USA's militær

Det amerikanske forsvars-budget stiger med ti procent

Repræsentanternes Hus i USA vedtog med et overvældende flertal at øge de amerikanske militærbevillinger til hele 343 milliarder dollar, eller 2780 milliarder kroner.

Pengene skal bruges til stjernekrig og kamp mod terrorisme. Udgifterne til kampen mod terrorisme bliver i første omgang øget med seks milliarder dollars.

Men de seks milliarder dollars er kun begyndelsen.

- Det er bare den første udbetaling, indtil præsidenten bedre kan vurdere de langsigtede behov, sagde Bob Stump, der er formand for, hvad der svarer til forsvars-komiteen.

USA vil bruge 310,6 milliarder dollars på militære udgifter i år. Udgifterne dækker både over det egentlige militær, der fik omkring 280 milliarder, samt spion-tjenester og andre militære projekter.

Det svarer til hele 4,7 millioner kroner - for hvert eneste minut.

Før terror-angrebet havde USA planlagt at øge sine militær-udgifter til 328,9 milliarder. De 343 milliarder dollars udgør derfor en betragtelig stigning på ti procent.

Præsident George Bush havde oprindeligt ansøgt om tre milliarder dollars mere til stjernekrig, så udgifterne kom op på 8,3 milliarder dollars. De penge er nu bevilget, men med den mulighed, at Bush kan beslutte at overføre 1,3 milliarder af pengene til kamp mod terrorisme i stedet for.

Det er endnu uklart, hvad de resterende ekstra stigninger på over 40 milliarder kroner er øremærket til.

Endnu mangler Senatet at godkende budgettet. Kun to af de ialt 100 senatorer er imod budgettet. De to republikanske senatorer ikke imod de øgede udgifter.

De vil bare gerne give de private fængselsvæsner mulighed for at byde på forsvarets opgaver på lige fod med andre private koncerner.

/rtj

 

 

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder