26.09.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Millioner på flugt

Der er kun ressourcer til et fåtal af de mange afghanere på vej væk fra amerikanske bomber

Afghanerne frygter et amerikansk bombe-angreb, og flygter i hundredetusindvis. USA afviser at forhandle med Taliban-styret, og kræver Osama bin Laden udleveret efter terror-angrebet den 11. september.

For to år siden bombede Vesten Serbien - angiveligt for at sætte en stopper for fordrivelsen af albanere. Nu skaber USA en helt uoverskuelig flygtningekatastrofe med sin hævntørst efter terror-angrebet mod USA.

FN's flygtningeorganisation UNHCR og Internationalt Røde Kors frygter, at op mod en million afghanere er på flugt i deres eget land. UNHCR forbereder sig på at modtage 300.000 afghanske flygtninge i Pakistan.

Pakistan åbnede i går en enkel grænse-overgang for flygtninge fra Afghanistan, efter at den blev lukket for over en uge siden, oplyser Radioavisen.

UNHCR indledte forhandlinger med Pakistan i mandags om at åbne grænsen, efter at store mængder flygtninge strandede i bjergene.

Pakistan forsøgte at lukke grænsen for afghanske flygtninge, men det lykkedes ikke. Grænsen mellem de to lande er mere end 2.000 kilometer lang, og består af bjerge og ørkener.

Afghanistan har en befolkning på omkring 24 millioner mennesker, hvoraf 3,5 millioner allerede var flygtninge inden den seneste krise. To millioner af dem bor i lejre i Pakistan, mens Iran huser omkring 1,5 million.

Men ud over de officielle flygtninge-tal kan der nemt være yderligere en million illegale afghanske flygtninge i Pakistan, vurderer det internationale Røde Kors.

Røde Kors har udsendt en appel om nødhjælp på 45 millioner kroner, der skal dække nødhjælp, telte og felt-køkkener. Foreløbigt har UNHCR sendt telte og mad til omkring 16.000 mennesker til den pakistanske by Quetta, der ligger tæt ved grænsen til Afghanistan.

Røde Kors har kun forsyninger til 120.000 mennesker i området.

/ rtj

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder