26.09.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

NATO mødes i dag

Europa og USA har travlt med at tage verdens lande i ed

I dag mødes forsvarsministrene fra NATO's 19 medlemslande i Bruxelles.

Forud for og under mødet har både USA, Storbritannien og EU-toppen iværksat en række besøg, som skal samle verdens lande bag USA og sikre støtte til en militær gengældelse efter terrorangrebet mod New York og Washington.

Den britiske udenrigsminister Jack Straw var i går i Iran. Det er første gang i 22 år, at en britisk udenrigsminister besøger dette land.

Iran har fordømt terrorangrebet, men landets præsident Khatami sagde umiddelbart før Straw ankom til Teheran, at angrebene mod USA ikke må blive anledningen til at udløse en ny katastrofe.

Inden sin afrejse blev Straw citeret i en iransk avis for at kritisere Israel:

- En af de faktorer, som nærer terrorisme er den vrede, som mange mennesker i regionen føler over mange års begivenheder i Palæstina.

Det har ifølge den britiske tv-station BBC skabt vrede i den israelske regering.

I forgårs rejse en EU-delegation på rundtur til fem lande i Mellemøsten og Asien.

- Vi ønsker at involvere så bred en koalition som muligt og vi har særligt stærke forbindelser til nogle lande, som vil gøre det muligt at mobilisere en sådan koalition, siger Javier Solana.

Solana er EU's udenrigs- og forsvarsminister. Sammen med ham er blandt andet EU-kommissær for udenrigspolitik Chris Patten og Belgiens udenrigsminister Louis Michel. Belgien har formandsskabet i EU i dette halvår.

Under besøget i pakistan vil EU-lederne blandt andet diskutere en økonomisk hjælpepakke til Pakistan.

Efter Pakistan går turen til Iran, Saudi Arabien, ®gypten og Syrien.

USA's udenrigsminister deltog fredag i sidste uge i et ekstraordinært møde i OAS - Organisationen af Amerikanske Stater. OAS omfatter alle lande i Nord- og Sydamerika, undtagen Cuba.

Colin Powell takkede på mødet for landenes støtte, og mindede om, at OAS har vedtaget en fælles erklæring om at bekæmpe terrorisme:

- Vi har dette redskab, vi behøver det, vi må bruge det, appellerede Powell.

/se

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder