25.09.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

Nyhedskommentar:af Sven-Erik Simonsen

 

Bush talte på elitens vegne

Bush erklærer en krig uden fortilfælde

USA forbereder sit militær og hele verden på et voldsomt militært svar på terror-aktionen i New York og Washington.

I sin tale til Kongressen og til den amerikanske befolkning gjorde præsident Bush meget ud af, at angrebet på USA var et angreb på hele den "frie" verden.

- På vegne af det amerikanske folk takker jeg verden for at støtte os så massivt, sagde Bush.

Men hvis præsidenten tror, at den sympati, som mennesker over hele verden føler for ofrene og deres familier, kan omsættes til støtte for et blodigt militært hævntogt tager han fejl.

Det internationale Gallup har lavet en undersøgelse, som viser at befolkningerne i 37 lande siger nej til et militært svar på terroraktionen. I gennemsnit er hele 74 procent imod.

Kun i tre af de 37 lande er der et flertal, som støtter militære aktioner. De tre lande er USA, Israel og Indien.

Eliten i NATO, eliten i de arabiske lande og eliten i alle de lande, som USA søger at samle bag sig støtter USA. Men befolkningerne siger nej. 80 procent af europæerne og 90 procent af latinamerikanerne ønsker, at de skyldige tages til fange og stilles for retten.

Samme modsætning gør sig gældende i spillet om EU's udvidelse; eliterne siger ja, mens befolkningerne i og uden for EU er skeptiske.

Det samme gælder verdenshandel og nyliberal globalisering; eliterne presser en politik ned over hovedet på mennesker i nord og syd, mens modstanden vokser.

Nu benytter den vestlige elite det grusomme drab på tusinder af uskyldige mennesker i World Trade Center til at intensivere kampen mod oppositionen.

Bush slog fast i sin tale, at USA's svar ikke bliver en gentagelse af krigen mod Irak i 1991. Den bliver heller ikke en gentagelse af bombekrigen mod Jugoslavien i 1999.

- Amerikanerne skal ikke forvente ét slag, men en langvarig kampagne, som ikke ligner noget vi hidtil har set, sagde Bush.

I lyset de folkemord, som USA har begået i snesevis af lande er det i sandhed en skræmmende udtalelse...

Han og andre af USA's ledere har gjort det klart, at de ikke vil lade nogen våben ude af betragtning - selv atomvåben er blevet nævnt.

- Vi vil bruge alle de ressourcer, som vi råder over.. og ethvert nødvendigt krigsvåben, sagde Bush.

Endelig gjorde præsidenten klart, at jagten på terrorister er gået ind i over 60 lande.

I Europa oplever vi nu, hvordan politikerne er igang med at øge bevillingerne til politi og efterretningstjeneste. EU arbejder på at lave lister over grupper, som vil blive betegnet som "terrorister". Kontrollen med lovlig politisk virksomhed vil blive øget voldsomt.

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder