25.09.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Udspil møder kritik

En række kommunale brandchefer advarer regeringen mod at smide penge ud af vinduet på nytteløs "beskyttelse"

Finansloven skal laves om. Efter terroraktionen i USA mener regeringen og de borgerlige, at også Danmark er i farezonen for terrorangreb. Derfor skal der bevilliges flere penge til katastrofe-beredskabet.

Regeringen risikerer at spilde millioner af kroner på falsk tryghed mod et højst usandsynligt kemisk terror-angreb, mener dem der til dagligt yder katastrofe-hjælp.

 - Det er mange penge at smide ud på så ringe en trussel, siger Københavns brandchef, Jan Axlev til Dagbladet Arbejderen.

Sammen med de øvrige kommunale brandchefer har han skrevet et brev til indenrigsminister Karen Jespersen.

Pengene skal blandt andet bruges på indkøb af "termiske apparater", der ved hjælp af varmesøgere kan opspore ildebrande og mennesker i bygninger. Desuden skal der bygges et såkaldt "klasse-fire-sikkerhedslaboratorium" til at teste biologiske våben. Endelig vil regeringen købe en masse ABC-dragter, der skal beskytte mod kemiske våben.

 - ABC-dragterne kan kun anvendes, dér hvor selve ulykken er sket. Men det virkelige problem er den damp som udvikles ovenpå et eventuelt kemisk angreb. Vi har allerede åndedrætsværn til at beskytte os mod den giftige damp. De termiske, varmesøgende apparater har vi allerede i brandvæsenet. Der er ingen grund til at indkøbe apparaterne til beredskabet, for de er ikke uddannet i at bruge dem. Hvad angår det kemiske laboratorium, må det være muligt at lave et samarbejde med Sverige og Tyskland, mener Jan Axlev.

Præcis hvor mange penge der skal bruges på at styrke beredskabet vil regeringen ikke rykke ud med. Men den nye beredskabs-plan ventes at løbe op i flere millioner kroner.

Regeringen bruger situationen som undskyldning for at skære i finansloven.

 - Der vil være ting, man vil være nødt til at være tilbageholdende med på grund af de nye opgaver, siger Mogens Lykketoft til Jyllands-Posten. Inden fjorten dage vil finansminister Pia Gjellerup komme med forslag til, hvordan den nye finanslov kommer til at se ud.

/mogo

 

Flere artikler om "terror"krigen
Balkan.jpg (3858 bytes)
 
Bog om Krigen i Jugoslavien

Få emailbesked om demonstrationer og møder