08.09.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

- Vesten anstiftede krigen

Fredsforsker er nærmest chokeret over at EU forbereder en militærstyrke til Makedonien

- Det er da ikke muligt. Jeg har virkelig svært ved at forestille mig, at EU kan være så tåbelig!

Ordene kommer fra fredsforskeren Jan Øberg som en umiddelbar kommentar til nyheden om, at EU overvejer at sende en militærstyrke ind i Makedonien, når NATO's 3500 mand trækker sig ud. Efter planen skal det ske om godt 14 dage.

Jan Øberg var netop vendt hjem efter en rejse, og havde endnu ikke hørt om EU's planer da Dagbladet Arbejderen talte med ham.

- EU har jo slet ikke sin udrykningsstyrke klar, påpeger Jan Øberg. Men det kan jo være, at de betragter det som et lille øvelsesprojekt.

Hvis det er tilfældet betegner han det som dybt uansvarligt. Makedonien bør ikke tjene som forsøgskanin. Det er situationen alt for alvorlig til, siger Jan Øberg, som har et indgående kendskab til situationen på Balkan og i Makedonien.

Oplysningen om, at EU - især Tyskland og Frankrig - diskuterer at sende en EU-ledet styrke til Makedonien stammer fra EU's egen Makedonien udsending, Francois Leotard. Spørgsmålet vil uden tvivl blive diskuteret på EU's udenrigsminister-møde i denne weekend.

- Der er for mig ingen tvivl om, at Makedonien er på vej mod krig. EU-soldater kan regne med, at der bliver skudt på dem - at de bliver involveret i direkte kampe, advarer den erfarne Balkanekspert.

Han mener, at hvis der skal være udenlandske soldater og observatører i Makedonien, så skal de være udsendt af FN.

Øberg henviser til, at FN har gennemført en af sine bedste operationer nogen sinde netop i Makedonien indtil 1999. Dengang blev de presset ud af USA og store europæiske lande, som derefter anstiftede den igangværende konflikt, lyder den hårde anklage fra fredsforskeren.

Men han er ikke ene om at rette denne kritik mod Vesten. Andre eksperter har også påpeget, at det er USA og EU-lande, som har forsynet de albanske oprørere med våben og instruktører.

"Det var albanske partisaner i UCK der i februar i år dukkede op med krav om bedre mindretalsrettigheder for de etniske albanere i Makedonien. UCK har taget kontrollen med en stor del af de nordlige Makedonien". Sådan skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Der var interessemodsætninger i Makedonien tidligere, men slet ikke had. Der var ikke noget konfliktmateriale før vesten anstiftede den væbnede kamp, fastslår Jan Øberg.

 

   

[Se de nyeste Artikler] * [DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]