07.09.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

NATO ud - EU-hæren ind

EU overvejer at indsætte en permanent militær-styrke i Makedonien.

Allerede inden NATO's soldater har været i Makedonien i to uger begynder EU at snakke om, at indsætte en permanent militærstyrke i landet.

Det skal ske når NATO's 3500 soldater om et par uger efter planen skal afslutte indsamlingen af våben fra oprørerne og forlade landet.

Både NATO og EU har tidligere bedyret, at aktionen i Makedonien skulle være en lynaktion. I løbet af blot 30 dage skulle styrken indsamle oprørernes våben og så trække sig ud igen.

Nu siger blandt andet EU's Makedonien-udsending, franskmanden Francois Leotard, at EU måske vil rykke ind med styrker når NATO-operationen slutter.

I går var USA's Makedonien-udsending, James Pardew, i Moskva. Herfra forlød det, at Rusland har accepteret, at USA og EU fortsætter sin militære tilstedeværelse efter de 30 dage.

Rusland har hidtil været imod Vestens aktion i Makedonien og kaldt den en "pseudo-operation".

Det er flere uafhængige balkaneksperter enige i. Den canadiske økonomiprofessor Michel Chossudovsky har påpeget, at det er USA og Storbritannien, som har forsynet de albanske oprørere med våben og rådgivere.

Den dansk-svenske fredsforsker Jan Øberg har understreget, at de albanske oprørere slet ikke er afvæbnet når NATO har nået sit eget mål om at indsamle 3300 våben. Øberg er snarere enig med den makedonske regering om at oprørerne har 60.000 våben.

Tidligere advarsler fra Chossudovsky, om at indsættelsen af NATO's 3500 mand blot ville være begyndelsen på en ny vestlig besættelse på Balkan ser nu ud til at blive virkelighed.

Både Chossudovsky og Øberg har forklaret at Vesten vil have kontrol med regionen - først og fremmest fordi olierigdommene i Kaukasus skal transporteres i rørledninger netop gennem Makedonien og andre lande på Balkan.

I går fortsatte Makedoniens parlament sin diskussion om den fredsplan, som i høj grad er skabt af USA og EU. Der skal være betydelig modstand mod planen - som vil give den albanske befolkning i landet en række politiske rettigheder.

EU's udenrigs- og forsvarsminister Javier Solana og EU-kommissær Chris Patten rejste i går til Skopje for at øve indflydelse på parlamentets debat.

De har løfter om økonomiske bistand fra EU med sig, oplyser den britiske tv-station BBC. Parlamentsmedlemmerne lokkes med udsigt til 250 millioner til genopbygning og desuden støtte til den tomme statskasse.

/se

 

   

[Se de nyeste Artikler] * [DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]