04.09.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Øberg udstiller 20 fortielser

NATO tager let på, om de albanske oprørere har 3000 eller 60.000 våben

Hvordan kan de være, at den danske general Lange undervurderer antallet af våben, der er i hænderne på de albanske oprørere i Makedonien. Den danske general, som leder NATO's operation i landet kræver kun, at oprørerne afleverer 3300 våben.

Spørgsmålet stilles af fredsforskeren Jan Øberg, som har fulgt udviklingen på Balkan i over ti år.

Den makedonske regerings vurderer, at oprørerne har mindst 60.000 våben.

Den dansk-svenske fredsforsker er stærkt utilfreds med den måde, hvorpå de vestlige medier har dækket konflikten i Makedonien. Fortielser og løgne præger dækningen af konflikten, mener Jan Øberg.

Han opregner ikke mindre end 20 historier, som ikke er blevet fortalt:

* historien om, hvorfor en af FN's bedste missioner i historien blev presset ud af Makedonien i 1999 for at tillade NATO at (mis)bruge landet til sine egne "fredelige" formål.

* historien om, hvorfor EU, NATO og USA har arbejdet sammen om at forhindre den makedonske stat i at effektuere sin ret til selvforsvar.

Vesten har med sine manøvrer tydeligvis været ude på noget, som ikke tåler dagens lys. Øberg har også en mening om, hvad det er - og hans spørger, hvorfor vestlige medier ikke har beskæftiget sig med olien i Kaukasus, omringningen af Rusland, den voldelige udbredelse af markedsøkonomien og NATO's udvidelse.

Øberg kritiserer udnævnelsen af Danmarks tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup til chef for FN's administration i Kosova:

* Hvordan kunne Hans Hækkerup overhovedet blive udpeget til denne post - i lyset af, at han var forsvarsminister i Danmark i 1999 og derfor direkte ansvarlig for bombningen af Jugoslavien, spørger Øbergå

Og Hækkerup laver ikke sit arbejde:

* Hvorfor er der ingen medier, som spørger Hr. Hækkerup, hvorfor de 46.000 NATO/KFOR-soldater aldrig afvæbnede den albanske milits UCK, lyder endnu et af Øbergs nærgående spørgsmål.

 

/se

   

[Se de nyeste Artikler] * [DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]