25.08.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

NATO er ikke bare velkommen

Der skal kun indsamles 3300 af måske 60.000 våben

NATO's 3500-mand store styrke, som er begyndt at ankomme til Makedonien bliver ikke budt velkommen - mange er direkte fjendtlige over for soldaterne.

Søndag aften blev en 22-årig britisk NATO-soldat dræbt af unge, som kastede sten og betonstykker mod den bil, som en gruppe NATO-soldater kørte i.

Soldaten blev i første omgang alvorligt såret og han døde på Skopjes Universitetshospital tidligt i går morges.

Der er 1500 britiske soldater i Makedonien og flere er på vej. Storbritannien sender den største del af NATO-styrken, som - ifølge NATO's egne oplysninger - skal indsamle våben de kommende 30 dage.

Det er den albanske milits, som skal afvæbnes i henhold til en fredsaftale, som blev undertegnet for to uger siden - dog uden at repræsentanter for militserne deltog i forhandlingerne.

Det foreligger ifølge det britiske BBC ingen oplysninger om det var albanske unge, som overfaldt NATO-soldaterne.

Der er også grundlag for, at den slavisk-makedonske befolkning er vrede over NATO-soldaternes ankomst. Flere iagttagere har fastslået, at britiske soldater har trænet de albanske militser, og at USA har forsynet dem med våben og instruktører.

NATO regner med at indsamle 3300 våben fra albanerne. Folk i den makedonske regering siger, at militserne råder over mindst 60.000 våben.

NATO's lave mål bestyrker mistanken om, at der kun er tale om en "kosmetisk afvæbning", og at Vesten ikke for alvor ønsker at gøre de albanske militser ukampdygtige.

/se

 

   

[Se de nyeste Artikler] * [DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]