25.08.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

NATO besætter endnu et land

Vesten har skabt krigen i Makedonien, og ønsker ikke fred nu, mener Balkan-ekspert

Få timer efter at NATO's ambassadører i Bruxelles besluttede at sende 3500 soldater til Makedonien - angiveligt for at afvæbne de albanske militser - udsendte Michel Chossudovsky en hård kritik af operationen.

Ifølge Chossudovsky er NATO i realiteten i gang med at besætte Makedonien. Balkan-eksperten ser mange ligheder med besættelsen af Kosova for to år siden.

"Den Første og den Tredje Faldskærmsbataljon afsendt til Makedonien under Operation Essential Harvest har en historie med aktivt samarbejde med UCK", fastslår Chossudovsky. UCK er den albanske milits, som var allieret med NATO under Kovova-krigen og som udgør kernen i militsen i Makedonien i dag.

"De britiske faldskærmssoldater ledte invasionen ind i Kosova i juni 1999", tilføjer han.

Den canadiske professor kritiserer de vestlige medier for slet ikke at fortælle om de nære relationer, som eksisterer mellem Washington/London/NATO og de albanske militser.

"Fjenden bliver præsenteret som fredsmægler, NATO's identitet som angriber og NATO's nære forbindelser til terroristerne bliver ikke nævnt", kritiserer Chossudovsky.

I dagene omkring underskrivelsen af rammeaftalen for fred kom der hele tiden nyheder om at militserne angreb den makedonske hær. Det var ingen tilfældighed. Det var tvært imod nøje planlagt i Washington:

"De såkaldte albanske oprørere tager ikke selv de vigtige militære beslutninger. Der er omfattende dokumentation for at UCK-NLA er USA's stedfortræderhær, som har amerikanske militærrådgivere, som er trænet af British Special Forces og som er udstyret og finansieret af Washington", skriver Michel Chossudovsky.

Professoren mener, at Vesten vil beholde sin hær i området for at kontrollere transportvejen fra de rige oliekilder ved Det Kaspiske Hav.

Han fortæller, at den Internationale Krise-Gruppe" (ICG), som er støttet af mangemilliardæren George Soros, ønsker, at NATO-tropperne i Makedonien skal have et videre mandat end blot indsamle våben fra oprørerne i 30 dage:

"NATO kan ikke begrænse sin mission til 30 dage. Man må være forberedt på at gøre mere end blot indsamle våben, som bliver afleveret frivilligt..", skriver ICG.

Chossudovsky konstaterer, at Washington kun i ord støtter albanernes sociale og politiske rettigheder. I realiteten fastslår han, at NATO-operationen går ud på at stække Makedoniens hær, give oprørerne bedre mulighed for at kontrollere nye områder og skabe grundlaget for en langvarig NATO-besættelse af landet.

/se

 

   

[Se de nyeste Artikler] * [DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]