21.08.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

USA på kurs mod Asien

USA vil ikke tolerere opkomsten af nogen som helst stormagt på de europæiske og asiatiske kontinenter, som kan true USA's fører-stilling

af Jørgen Petersen

Næppe havde Bush indtaget det Hvide Hus før han bad den berygtede højreorienterede høg Andrew Marshall om at gennemgå hele den amerikanske militære strategi.

Marshall blev bedt om at analysere USA's potentielle fjender og give et bud på, hvilke krige USA skal udkæmpe i fremtiden. Eller som præsident Bush udtrykte det på NATO-landenes årlige sikkerhedskonference i MŸnchen i februar i år. Vi må først fastlægge vores strategi og så sikre finansieringen. 4)

Marshall mener, at USA skal flytte blikket fra Europa til Asien.

Han kritiseres i USA for at søge en ny modstander efter Sovjets opløsning og er kendt for at pege på muligheden for en konfrontation mellem USA og Kina. 5)

Tilsvarende har CIA-chefen George Tenet peget på styrken i en alliance mellem Kina, Rusland og Indien. Disse tre lande alene har op mod halvdelen af verdens befolkning, enormt politisk indflydelse, stort teknologisk og industrielt potentiale, enorme ressourcer og et gigantisk militært og atomart potentiale. Alene Kina har med de nuværende store økonomiske vækstrater sat kursen mod at overtage USA's placering som landet med verdens største økonomi i løbet af få årtier.

 

 

Den ny kompasretning

Militært har den amerikanske regering allerede konkluderet, at USA's fokus nu rettes mod Stillehavet. Det kræver en hurtig opbygning af den amerikanske krigsmaskine, så den bliver i stand til hurtigt at flytte store mængder af materiel og tropper over lange afstande.

En række af de nye omlægninger af den amerikanske krigsmaskine tager åbenlyst sigte på at sikre USA og nedbringe muligheden for amerikanske tab.

For eksempel vil man hurtigt lægge de store hangarskibe i mølposen. De koster fem milliarder dollars stykket og har en besætning på 6000 mand. De er for dyre, for store og for lette at ramme. I stedet satses blandt andet på udviklingen af avancerede ubemandede fly og langtrækkende bombefly.

Men Stjernekrigsprojektet er den store og nye satsning.

 

 

USA's satsning

På én og samme tid vil USA bevare sit globale militære overherredømme og sin status som verdens eneste supermagt. Satsningen skal ske på:

* Stjernekrigsprojektet

* En markant atomslagstyrke

* En stærk, veludrustet krigsmaskine, som hurtigt kan flyttes over store afstande.

Målet blev klart defineret af den amerikanske sikkerhedsrådgiver Brzezinski. "USA's strategiske mål er at dominere verden. Det kan ikke tolerere opkomsten af nogen som helst stormagt på de europæiske og asiatiske kontinenter, som kan udgøre en trussel mod USA's stilling som supermagt. "9  6)

 

 

21.08.01 USA på kurs mod Asien

 

USA vil ikke tolerere opkomsten af nogen som helst stormagt på de europæiske og asiatiske kontinenter, som kan true USA's fører-stilling
21.08.01 USA - Rusland - Kina USA forsøger at skyde en kile ind mellem Rusland og Kina, som hidtil har stået skulder ved skulder i sagen om Missilskjoldet.
21.08.01 USA vil befæste sin supermagtsstatus Den amerikanske krigsmaskine var opbygget for at omringe og knuse socialismen og forhindre revolutioner - nu er der en ny situation
14.08.01 Forsvar ABM-traktaten USA er i gang med at bryde en række internationale aftaler
14.08.01 Missilskjoldet - et imperialistisk projekt Stjernekrigsprojektet er både en guldgrube for rustningsindustrien - og et projekt, der skal sikre USA endegyldige verdens-herredømme
14.08.01 Løgnene om missilskjoldet

 

Der er ingen små lande der truer USA. Det er USA der truer Nordkorea, blokerer Cuba og bomber Irak.

chart.dk

 

 

   

[Se de nyeste Artikler] * [DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]