21.08.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

USA vil befæste sin supermagtsstatus

Den amerikanske krigsmaskine var opbygget for at omringe og knuse socialismen og forhindre revolutioner - nu er der en ny situation

af Jørgen Petersen

Det såkaldte Stjernekrigsprogram er det største militære projekt i historien. Der er allerede brugt adskillige hundrede milliarder kroner på projektet, som stadig er i sin indledende fase.

Et af præsident Bush's første handlinger var at give Stjernekrigsprojektet ekstraordinære milliardbevillinger og øge krigsbudgettet. 1) Han er villig til at bevilge hundreder af milliarder i de kommende år.

Lockheed Martin er verdens største våbenproducent og et nøglefirma i udviklingen af missilskjoldet. Firmaets vicepræsident Bruce Jackson har i et interview sagt, at det var ham der skrev det Republikanske partis udenrigspolitiske program. Bush har ikke benægtet dette.

Også vicepræsident Dick Cheneys kone Lynn sidder i Lockheed Martins bestyrelse, for nu at nævne nogle af de tætte bånd der er mellem den politiske magt og det militærindustrielle kompleks.

 

 

En advarsel

I sin afskedstale i 1960 sagde den afgående præsident Eisenhover "På militær sikkerhed bruger vi årligt et beløb som overstiger nettoindkomsten i alle amerikanske virksomheder. (.. ) Den totale påvirkning - økonomisk politisk ja selv åndeligt, mærkes i hver eneste by, hver eneste offentlig bygning og i alle den føderale regerings kontorer (... ) Lad os aldrig tillade, at denne kombination truer vores friheder eller de demokratiske processer."

Som vi alle ved blev Eisenhovers advarsler ikke taget alvorligt.

USA's internationale status som supermagt er i høj grad befæstet af en stor militær overlegenhed. USA står alene for 36 procent af de samlede udgifter på kloden til militære formål. Den magtfulde amerikanske krigsindustri gnider sig veltilfreds i hænderne.

De bragte Bush til magten. Nu kommer pengene tilbage med renter og renters rente.

 

 

USA = de ni næststørste

På listen over landene med de ti største militærbudgetter står desuden Japan, Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Italien, Rusland, Kina, Sydkorea og Saudi Arabien. Disse ni lande har en samlet økonomi, der langt overskygger USA's. Men deres samlede militærudgifter er på niveau med de amerikanske.

Samtidigt har USA en meget stor og veludrustet hær fordelt ud på baser over hele kloden. 2)

De amerikanske militærudgifter er på godt 310 milliarder dollars. En svimlende sum. Det er fem gange mere end Rusland bruger. Det er 22 gange mere end USA's erklærede fjender i Cuba, Nordkorea, Iran, Irak, Libyen, Syrien og Sudan bruger til sammen. Det er så mange penge, at de kunne forsørge den fattigste milliard af klodens befolkning i et helt år. Og der er intet der tyder på at præsident Bush vil sænke militærudgifterne. Tværtimod. 3)

 

 

I en ny situation

Det amerikanske militær står ved starten af en meget omfattende ændring af dets globale indsats. Fra 2. verdenskrig og frem til Sovjetunionens opløsning har den amerikanske krigsmaskine været opbygget for at omringe og knuse socialismen og forhindre revolutioner i at bryde ud overalt på kloden.

I de sidste ti år har våbenindustrien og det amerikanske militær stået i et vadested i en desperat kamp for at undgå, at nedskæringerne i krigsbudgetterne efter den kolde krigs ophør bliver permanente. Derfor har man startet en intens jagt på nye fjender.

 

 

21.08.01 USA på kurs mod Asien

 

USA vil ikke tolerere opkomsten af nogen som helst stormagt på de europæiske og asiatiske kontinenter, som kan true USA's fører-stilling
21.08.01 USA - Rusland - Kina USA forsøger at skyde en kile ind mellem Rusland og Kina, som hidtil har stået skulder ved skulder i sagen om Missilskjoldet.
21.08.01 USA vil befæste sin supermagtsstatus Den amerikanske krigsmaskine var opbygget for at omringe og knuse socialismen og forhindre revolutioner - nu er der en ny situation
14.08.01 Forsvar ABM-traktaten USA er i gang med at bryde en række internationale aftaler
14.08.01 Missilskjoldet - et imperialistisk projekt Stjernekrigsprojektet er både en guldgrube for rustningsindustrien - og et projekt, der skal sikre USA endegyldige verdens-herredømme
14.08.01 Løgnene om missilskjoldet

 

Der er ingen små lande der truer USA. Det er USA der truer Nordkorea, blokerer Cuba og bomber Irak.

chart.dk

   

[Se de nyeste Artikler] * [DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]