15.08.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

EU og USA er uenige på Balkan

NATO's 3,500 soldater kan være i Makedonien om et par uger, siger Solana

Mandag eftermiddag blev der underskrevet en fredsaftale i Makedonien.

Der havde været kampe mellem de albanske militser og den makedonske regeringshær ind til få timer før underskrivelsen. Allerede i går - det vil sige mindre end et døgn efter underskrivelsen - var der igen kampe mellem parterne.

EU og USA er åbenlyst ikke enige om, hvad der skal ske i Makedonien.

USA's primære interesse i Makedonien er at få militær kontrol med regionen, så de store amerikanske olieselskaber kan hente de enorme mængder olie ved Det Kaspiske Hav.

Indtil Richard Cheney blev USA's vicepræsident var han chef for det store amerikanske selskab Halliburton. Dette firma er direkte involveret i bygningen af olierørledninger gennem Makedonien, oplyser journalisten Karen Talbot i den britiske ugeavis The New Worker.

USA støtter aktivt de albanske militsers for at nå deres mål.

Omvendt har EU og især Tyskland siden starten af 1990 investeret meget i veje, jernbaner, lufthavne, havne og besejling af floder i Makedonien, fortæller Talbot. På den baggrund kan EU og Tyskland især få noget ud af deres investering, hvis det makedonske samfund fungerer.

15 NATO-folk er nu på vej til Makedonien for at forberede indsættelse af 3500 NATO-soldater, som ifølge fredsaftalen skal afvæbne de albanske militser.

EU's Javier Solana vurderer, at indsættelsen kan ske allerede om et par uger, oplyser nyhedsbureauet AFP.

NATO-styrken, som kommer under ledelse af den danske general Lange, har angiveligt betinget sig, at militserne frivilligt afgiver deres våben. Det tyder situationen ikke på, at de vil.

I går sagde formanden for Makedoniens parlament, at fredsaftalen først bringes til afstemning i parlamentet når NATO-styrken har beslaglagt mindst en tredjedel af militsernes våben.

/se

 

15.08.01 Jo, så kyniske er de Pressen og politikerne undrer sig over, hvorfor der pludselig blev krig i Makedonien.

 

   

[Se de nyeste Artikler] * [DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]