08.08.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Stjernekrigen til debat

Grønlænderne tager generelt godt imod Green Peace-aktivisterne

Grønlænderne har taget godt imod Green Peace-skibet Arctic Sunrise, som besøger landet for at sætte fokus på stjernekrigsprojektet og USA's brug af Thule-basen.

Da skibet lå i Nuuk inviterede fredsaktivisterne byens befolkning ombord og 500 af byens 13.500 indbyggere sagde ja tak til invitationen.

Allerede her lykkedes det for Green Peace at skærpe debatten i Grønland om befolkningens holdning til stjernekrigsprojektet, NMD.

- Vi vil gerne i dialog med grønlænderne om missilskjoldet og stimulere den offentlige debat om emnet, siger Dan Hindsgaul fra organisationen til den grønlandske ugeavis Sermitsiak.

- Vi frygter, at de amerikanske planer vil kaste verden ud i et nyt våbenkapløb, men Danmark og Grønland har en unik chance for at yde et vigtigt bidrag til at sikre fortsat fred og nedrustning, hvis USA får et klart dansk/grønlandsk nej til at anvende Thule-basen som led i projektet.

På forhånd var der nogen spænding om, hvorvidt grønlændernes gamle nag til Green Peace ville føre til demonstrationer.

For næsten 30 år siden gennemførte Green Peace en aktion imod fangernes drab på babysæler. Aktionen medførte store tab for grønlændernes salg af sælskind.

Green Peace har benyttet besøget til at sige undskyld og understreger, at man intet har imod en bæredygtig jagt på sæler.

En enkelt fanger huskede dog sagen og forhindrede med sin kajak Arctic Sunrise i at lægge til kaj i en halv time.

- Jeg var lidt ensom derude, siger han til avisen.

I går aktionerede Green Peace-aktivisterne ved Thule-basen. En gruppe trængte ind på Dundas-fjeldet og plantede et stort protestbanner.

En anden gruppe begav sig til fods frem mod selv basen for at aflevere en protest til basens amerikanske chef.

/se

 

Fra Faslane til Thule: Nej

   

[Se de nyeste Artikler] * [DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]