08.08.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Malede "illegal" på atomubåd

De britiske atomubåde har en sprængkraft, som er 1440 gange Hiroshima

Storbritannien har fire Trident-ubåde. Hver af dem er normalt armeret med 48 styk ethundrede kiloton sprænghoveder. Et sprænghoved er således 7, 5 gange større end den bombe, som dræbte 140.000 mennesker for 56 år siden i Hiroshima.

Det fortæller fredsorganisationen Trident Plougshares, som i disse dage gennemfører endnu en fredslejr ved Trident-basen Faslane i Skotland, hvor ubådene holder til.

I mandags - på årsdagen for Hiroshima-bomben - svømmede fredsaktivisten Marcus Armstrong igennem det stærkt bevogtede havnebassin og malede ordet "ILLEGAL" på siden af en Trident-ubåd.

- Jeg håber at min aktion har skærpet forståelsen af den livsfare, som Trident-ubådene udgør. Da vi svømmede hen til ubåden var vores tanker hos ofrene i Hiroshima og Nagasaki. Vi svømmede for fred, fortæller Marcus Strong.

I sidste weekend underskrev ti fredsgrupper en erklæring, Helensburgh Traktaten. Traktaten forpligter underskriverne til at kæmpe for atomafvæbning.

Traktaten henviser direkte til den internationale domstol i Haag, som den 8. juli 1996 fastslog: "truslen om eller brugen af atomvåben vil i almindelighed være i strid med overholdelsen af international lov... ".

Grupper fra en række lande - herunder de danske Kvinder for Fred - har skrevet under på Helensburgh Traktaten. Underskriverne deltager i fredslejren, som fortsætter til den 11. august.

Det britiske politi har hidtil arresteret 32 aktivister fra lejren.

/ se

 

 

 

[Se de nyeste Artikler] * [DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]