03.08.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

USA vil leje base i 99 år

Diplomater i Bruxelles bekræfter, at USA's militær er på Balkan for oliens skyld

USA ønsker at leje militærbaser, udstyr og bygninger i Jugoslavien for en periode på 99 år.

Det er den uafhængige jugoslaviske radiostation Beta, som har fået informationerne fra "diplomatiske kilder i Bruxelles".

Beta nævner fire anlæg: Basen Bondesteel i Kosova, hvor NATO's KFOR-styrke lige nu holder til, den jugoslaviske hærs radar i Kopaonik bjergene, en militær lufthavn i nærheden af byen Sjenica og en række bygninger på Pester-højlandet.

Forslaget kommer fra USA's forsvarsministerium og skal være godkendt i Det Hvide Hus. Sagen er ifølge Beta drøftet med den serbiske vice-premierminister Nebojsa Covic og en række meget højtstående regerings- og militærfolk fra Serbien og Jugoslavien på et møde med amerikanerne i Tyskland.

Diplomaterne i Bruxelles forbinder USA's initiativ med at store amerikanske og europæiske olieselskaber forbereder bygningen af en olierørledning fra oliefelterne ved Det Kaspiske Hav og til Vesteuropa.

Denne rørledning skal gå igennem Bulgarien, det sydlige Serbien, Kosovo, Makedonien og Albanien.

For nogle uger siden påpegede den amerikanske økonomi-professor Michel Chossudovsky, at USA's støtter de albanske oprørere i Makedonien netop for at skabe en begrundelse for USA's militære tilstedeværelse i regionen - ikke for fredens skyld, men for oliens skyld.

/se

 

[Se de nyeste Artikler] * [DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]