02.04.02 - Dagbladet Arbejderen   - Sig din mening i Debatten  
  Få email ved nye artikler

DKP/ML´s 9. kongres - påsken 2002

 

Behov for politisk kamp

Vi har gjort for lidt ud af at diskutere med de arbejdere, der stemte på Venstre eller Dansk Folkeparti, sagde delegerede på DKP/ML's kongres

Kampen mod højre og de alliancer den kræver, stod helt centralt i diskussionerne på DKP/ML's kongres i påsken.

Vi har ikke været gode nok til at tage debatterne med de mange arbejdere, der har stemt på Venstre eller Dansk Folkeparti, lød en af konklusionerne.

- En foreløbig undersøgelse fra Ålborg Universitet viser, at hver tredje arbejder under 39 år stemte på Venstre, mens Dansk Folkeparti fik ti til 15 procent af arbejderstemmerne, oplyser Elma Lindberg fra Slagelse.

De fagligt aktive blandt kongressens delegerede kan fortælle, hvordan der blandt bestyrelsesmedlemmer i fagforeningerne og i tillidsmandskredse findes folk, der har stemt på enten Venstre eller Dansk Folkeparti. Nogle af dem var til og med aktive i protesterne mod finansloven den 20. marts, hvilket klart viser, at der er tale om stor politisk og ideologisk forvirring.

- Socialdemokratiets svigt overfor arbejdervælgerne har været med til at give Dansk Folkeparti en vælgerbasis i arbejderklassen og blandt visse af de dårligst stillede arbejdergrupper. Det er i dag ikke ualmindeligt, at vi møder Venstrefolk og folk der stemmer på Dansk Folkeparti på fagbevægelsens tillidsmandsskoler. En utænkelig situation for blot få år siden, konstaterer Søren Becher, medlem af DKP/ML's landsledelse og samtidig a-kassebestyrer i SiD Lager og Handel i København.

- Vi kan spørge os selv, hvor meget vi har gjort for at sætte os ind i Dansk Folkepartis og Venstres politik og må erkende en undladelsessynd. At fordrive borgerlige synspunkter i arbejderklassen kræver politisk og ideologisk kamp, fastslår Søren Becher.

Også kampen mod unionsforfatningen der kommer til at se dagens lys omkring 2004, stod centralt i beretningsdiskussionen på kongressen.

- Det bliver den mest afgørende styrkeprøve i EU-kampen siden 1972, siger Karen Sunds, der er medlem af DKP/ML's landsledelse og samtidig medlem af Folkebevægelsen mod EU's forretningsudvalg.

- Hvis den bliver ratificeret i landene kommer der ikke flere folkeafstemninger i noget land. Det er en grundlov der vil lægge rammerne, som så vil fyldes ud af EU-lovgivning, der kan vedtages med flertalsafgørelser. Det vil sige, at nødbremserne er væk, siger Karen Sunds. Hun tilføjer, at Danmark står med gode muligheder for at vinde en afstemning. Men det kræver, at det danske formandskab i år bruges til at smede de bredeste politiske alliancer i nej-bevægelsen.

/ur

 

dokumenter fra DKP/ML´s 9 kongres
DKP/ML´s 9 kongres - påsken 2002
 
25.04.02 11 år efter den ny verdensordens år nul 9. KONGRES: Som tingene former sig nu er der et skrigende behov for et internationalt aktionsfællesskab mod USA-imperialismen og til forsvar for den nationale selvbestemmelse.
25.04.02 Kommunister må overvinde splittelse 9. KONGRES: Hvis det skal lykkes for kommunisterne at samle sig, kræver det et alvorligt og seriøst forarbejde
04.04.02 Stop USA - for fred, demokrati og sociale rettigheder

 

UDTALELSE: Verdens folk befinder sig i den mest faretruende situation i årtier. Næppe nogensinde før har en enkelt magtfuld stat med krig, terror og udplyndring forsøgt at tiltage sig det uindskrænkede verdensherredømme, som USA gør i dag
04.04.02 God kongres! 9. KONGRES: Hilsener fra den internationale kommunistiske bevægelse
03.04.02 Partiets prioriteringer i kongresperioden 

 

 

UDTALELSE: Siden den nye regering er kommet til, står det klart, at vi befinder os i en ny politisk situation, der  stiller nye krav til vore prioriteringer. Det kræver en forstærket indsats for organiseringen af en bred folkelig modstand mod monopolerne og den reaktionære regering, de har ved magten.
03.04.02 STOP UNIONEN  -  Forsvar det nationale demokrati UDTALELSE: For EU tilhængerne er formandskabet forbundet med stor prestige. Tilhængerne vil udnytte formandskabet til et regulært fremstød for mere Unionsopbygning.
03.04.02 Enhed mod højre – Forsvar velfærden UDTALELSE: Anders Fogh Rasmussen og hans sorte regering har startet et ideologisk bestemt nedskæringsfelttog. De har sat kurs mod den minimalstat, der er monopolernes drøm og befolkningens mareridt.
03.04.02

Stop USA - for fred, demokrati og sociale rettigheder

UDTALELSE: Næppe nogensinde før har en enkelt magtfuld stat med krig, terror og udplyndring forsøgt at tiltage sig det uindskrænkede verdensherredømme, som USA gør i dag. 

02.04.02 Uddrag fra landsledelsens beretning Uddrag fra landsledelsen i DKP/M´s beretning til 9. kongres
02.04.02 Landsledelsens Beretning til 9. kongres Hele beretningen til 9. kongres
02.04.02 Behov for politisk kamp Vi har gjort for lidt ud af at diskutere med de arbejdere, der stemte på Venstre eller Dansk Folkeparti, sagde delegerede på DKP/ML's kongres
02.04.02 500 nye abonnenter til Dagbladet Arbejderen UDTALELSE: Kommunisterne og den progressive bevægelse står over for store udfordringer i kampen for at forsvar velfærden og tilkæmpede rettigheder, for at forny fagbevægelsen, for at stoppe unionsopbygningen og i kampen for fred.
02.04.02 Israel skal tvinges til fred UDTALELSE: Nu er tiden inde til massivt at boykotte Israel, indtil det trækker sig ud af de besatte områder.
  DKP/ML´s nye landsledelse  

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]