30.06.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

USA skyldig i krigsforbrydelser

Krigstribunal opfordrer USA til at trække sig ud af Korea og betale erstatning for sine forbrydelser

Et internationalt krigsforbryder-tribunal afholdt i USA under foretræde af den tidligere amerikanske justitsminister Ramsey Clark har erkendt USA skyldig i 19 krigsforbrydelser begået mod Korea siden 1945.

Den største krigsforbrydelse var Koreakrigen fra 1950 til 1953. Men deltagerne i tribunalet lægger vægt på, at USA begik krigsforbrydelser mod Korea både før og efter krigen.

"Mindre kendt men af afgørende vigtighed for at forstå krigsperioden er de fem forudgående år, fra de amerikanske tropper landede den 8. september 1945 til krigsudbruddet", skriver tribunalet i slutdokumentet.

Tribunalet er nedsat på initiativ af Ramsey Clark og International Action Center, som han står i spidsen for.

En lang række amerikanske menneskeretsforkæmpere, fagforeninger og historikere fra USA og Sydkorea deltog i tribunalet.

Nordkorea var også inviteret og sendte en officiel delegation. Den kom dog aldrig til at deltage i tribunalet, da delegationen ikke kunne få indrejsevisa til USA.

Tribunalet blev fulgt op af en høring og en manifestation for ofrene for krigen. Over 500 amerikanske veteraner og koreanske ofre fra krigen deltog i høringen der fandt sted tidligere på måneden.

Krigstribunalet anklager samtlige amerikanske præsidenter, udenrigsministre og ledende militærfolk fra 1945 og op til i dag for krigsforbrydelser. Forbrydelserne fortsætter den dag i dag, med amerikansk besættelse, militær tilstedeværelse og overgreb mod civilbefolkningen.

I slutdokumentet fra tribunalet kommer deltagerne med følgende opfordring til USA.

"Medlemmerne opfordrer til umiddelbar ophør af den amerikanske besættelse af al koreansk territorium, fjernelsen af samtlige amerikanske militærbaser, styrker og materiel - herunder landminer - fra området. Vi kræver oprettelsen af skader på miljøet og et ophør af alle offentlige som hemmelige operationer mod Nordkorea".

Desuden kræver tribunalet, at USA betaler erstatning til ofrene for krigsforbrydelserne og 55 års økonomisk krigsførelse.

/rtj

 

 

   

[Se de nyeste Artikler] * [DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]