31.05.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Ingen opbakning fra NATO

Den amerikanske charme-offensiv har slået fejl

USA har ikke fået den opbakning til sit stjernekrigs-program på NATO-topmødet i Budapest som landet forventede.

NATO har besluttet at intensivere diskussionerne om masse-ødelæggelsesvåben og hvad der kan gøres ved dem. ABM-traktaten, der direkte forbyder udviklingen af stjernekrigs-projekter, bliver ikke nævnt i slut-dokumentet.

Dermed kommer ABM-traktaten reelt til fortsat at være den "hjørnesten i den strategiske sikkerhed", som den blev udnævnt til på det forrige NATO-topmøde i Firenze sidste år.

USA har forsøgt at gennemføre en massiv charme-offensiv i diplomatiets verden, siden den amerikanske præsident George W. Bush i en tale den første maj erklærede, at USA om nødvendigt vil forlade ABM-traktaten for at opstille sit missilskjold.

Men USA har ikke fået den forventede støtte ud af offensiven. En af USA's strategier går ud på at overbevise de NATO-allierede om, at truslen fra de såkaldte "slyngel-stater" også er en trussel mod NATO.

På den måde vil USA forsøge at inddrage forsvars-budgetterne i de europæiske NATO-lande i regningen for missilskjoldet, der kommer op på mange hundrede milliarder.

NATO betegner truslen fra missiler som en "mulig trussel", og lægger vægt på at der fortsat er dialog mellem USA og NATO. Slut-dokumentet fra Budapest-topmødet lægger desuden vægt på at inddrage Rusland i dialogen.

USA fastholder at de vil opstille missil-skjoldet uanset omkostningerne.

/ rtj

   

Nej til at lade USA bruge Thule
Nedrustning afhænger af ABM-traktat 
Thule er en vigtig brik i USA's missilskjold
Fuprapport bag stjernekrigs-projekt
 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]