22.05.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Nej til at lade USA bruge Thule

Trøjborg betegner modstand mod stjernekrig som uvidenhed

Den danske regering vil få svært ved at få den danske befolkning til at sluge en beslutning om, at USA kan bruge Thule-basen til sit stjernekrigs-program.

En meningsmåling viser, at 52,7 procent af de danske vælgere siger nej til at bruge basen i Grønland til USA's stjernekrig.

Kun 19,9 procent siger ja til ideen mens 27,4 procent ikke har taget stilling.

Tallene fremgår af en undersøgelse, som firmaet PLS Rambøl har lavet for ugebladet Søndagsavisen.

Af undersøgelsen fremgår det også, at 37,2 procent af befolkningen synes at USA's militære rolle i Europa skal være mindre.

Professor i international politik Ole Wæver betegner tallet som overraskende og siger, at det kan skyldes hvad han betegner som "overfladisk anti-amerikanisme".

PLS Rambøl har også spurgt danskerne om holdningen til Danmarks undtagelse fra EU's militære samarbejde.

Der er stadig flertal for at bevare forbeholdet, men det er blevet markant mindre, hvis man skal tro resultatet af PLS's måling.

42,1 procent går ind for undtagelsen mens 40,2 procent ønsker det ophævet.

For godt et halvt år siden viste en meningsmåling, at 51,9 procent af befolkningen støttede undtagelsen fra EU's militære samarbejde.

Forsvarsminister Jan Trøjborg er ikke sen til at udnytte det angivelige skift i befolkningen holdning. Til Søndagsavisen siger han, at han håber det er et første tegn på, at flertallet for det militære forbehold krakelerer.

Omvendt betegner Trøjborg den klare modstand mod stjernekrigsprojektet som udtryk for uvidenhed:

- Vi ved endnu ikke, hvad de amerikanske planer konkret går ud på. Det er derfor nærliggende at mange siger nej til noget de endnu ikke har nogen egentlig viden om.

/se

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]