10.05.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Charme-offensiv for rumkrig

En højtstående delegation fra det amerikanske udenrigs-ministerium og forsvars-ministerium besøgte i går Danmark for at redegøre for de amerikanske planer for et missilskjold.

Besøget er led i en amerikansk charme-offensiv, efter at præsident Bush den første maj holdt en tale, hvor han blandt andet forudsagde, at USA vil forlade ABM-traktaten.

Den amerikanske delegation under ledelse af vice-forsvarsminister James Wolfowitz mødtes med danske embedsmænd. Der var også repræsentanter fra Grønlands Hjemmestyre med i mødet.

Den amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld havde inden mødet lagt op til, at USA kraftigt vil udvide sit arbejde med stjernekrigs-projektet.

USA skal blandt andet satse på at udvikle laser-teknologi, der skal bruges til at skyde fjendtlige missiler ned med. Det amerikanske flyvevåben har gennem 1990'erne forsket i et projekt, hvor en kemisk laser bliver monteret i en jumbojet.

Luftvåbenet regner med at have tre sådanne fly klar i 2006, og yderlige fire i 2010. Laser-våben er effektive i missilers startfase, hvor de er forholdsvis langsomme.

Det kræver dog, at USA konstant kan have fly på vingerne over andre landes territorium.

Det umulige i det krav får Rumsfeld til at foreslå, at USA forsker i laser-bevæbnede satellitter, lige som daværende præsident Reagans oprindelige stjernekrigs-projekt.

Laservåben i satellitter er imidlertid forbudt efter en international konvention fra 1967, som USA har undertegnet.

/ rtj

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]