08.05.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Ny Balkan-krig truer

Vesten forsøger at tæmme sin selvskabte plage, den albanske milits UCK

I dag afgør parlamentet i Makedonien, om den skal erklære landet i krigstilstand.

Et makedonien i krigstilstand betyder:

* Præsidenten kan regere per dekret

* Færre begrænsninger på hærens aktiviteter

* Forbud mod demonstrationer

* Nationalt udgangsforbud

* Lukning af landets grænser

Kilde: Den britiske tv-station BBC.

I løbet af den seneste uge har albanske militser dræbt ti makedonske soldater og politifolk. Militserne har øget deres angreb dramatisk og holder indbyggerne i en række landsbyer langs grænsen til Kosovo lukket inde.

Det betyder, at de civile lever lige midt i det krigshelvede, som vil blive virkelighed, hvis parlamentet i Skopje i dag erklærer krigstilstand.

De vestlige lande har været med til at opbygge de albanske militser, især UCK som arbejdede direkte sammen med NATO under bombekrigen i 1999 mod Kosova og Serbien.

Nu mener de vestlige lande tilsyneladende at de albanske militser har udspillet deres rolle. USA, NATO og EU fordømmer militsernes angreb og opfordrer samtidig den makedonske regering til at vise tilbageholdenhed - og altså ikke erklære landet i krigstilstand.

"Den Europæiske Union fordømmer kraftigt de fornyede voldshandlinger begået af etniske albanske ekstremister i den nordlige del af Makedonien", hedder det i en udtalelse fra EU.

På det uformelle udenrigsministermøde i weekenden i Nykšping i Sverige blev det besluttet at henstille til regeringen i Skopje om ikke at erklære landet i undtagelsestilstand.

Samtidig gentog EU-landene deres tilbud til Makedonien om fremtidig medlemsskab som belønning, hvis de makedonske ledere holder landet i ro, oplyser Radioavisen.

I et forsøg på at forhindre den makedonske regering i at gå direkte i krig mod de albanske militser er NATO's generalsekretær George Robertson rejst til Skopje, hvor også EU udenrigs- og krigsminister, Javier Solana er.

EU's udenrigsministre besluttede, at også udenrigsminister Anna Lindh fra formandslandet Sverige skal rejse til Skopje i løbet af få dage.

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]